Qatar lover Mærsk-ansatte en fremtid i landet

De ansatte på Mærsks vigtige Al Shaheen-felt i Qatar har fået at vide, at de kan forsætte med at arbejde i landet. Det kan være første tegn på, at det danske selskab muligvis får forlænget den gyldne olieaftale i landet.

Foto: FRANCK FIFE

Der er fortsat stor usikkerhed om A.P. Møller-rolle på det olierige Al Shaheen-felt ud for kysten ved den lille golfstat Qatar. Det danske selskab risikerer at miste licensen til feltet næste år, men nu siger samarbejdspartneren Qatar Petroleum ifølge det lokale medie The Peninsula, at det danske selskabs ansatte i landet kan bevare deres job i fremtiden.

Saad Sherida Al, Qatar Petroleums øverste chef, sagde i weekenden i en af de meget sjældne udtalelser , at de ansatte på Al Shaheen-feltet vil kunne forsætte med at arbejde på det helt centrale felt, som har været en af A.P. Møller-Mærsk mest succesrige investeringer nogensinde.

Det danske selskab kan ellers komme til at miste retten til at udvinde olie fra Al Shaheen næste år, når rettigheden til feltet udløber. Qatar Petroleum, som Mærsk har arbejdet sammen med på feltet siden 1992, sendte sidste år overraskende licensen i udbud og flere store olieselskab som Shell og ExxonMobile er angiveligt interesseret.

Men i weekend lovede Saad Sherida Al, at de ansatte på Al-Shaheen kan blive også i fremtiden.

»Qatar Petroleum vil hjælpe dem som har står for at udvikle Qatar og som centrale på Al-Shaheen vil I naturligvis have en plads i feltets fremtid,« sagde Saad Sherida Al ifølge The Peninsula på et måde søndag til de ansatte i Mærsk.

Præcist hvad det betyder, er som altid uklart, når det kommer fra myndighederne i Qatar, men det kan tolkes som de første gode tegn for det danske selskab efter år med usikkerhed om fremtiden.

Sidste år meldte A.P. Møller-Mærsk ud, at licensen, der udløber i 2017, ikke automatisk vil blive forlænget.

Al Shaheen ligger 80 km ud for Qatars kyst og er landets største oliefelt med en daglig produktion på ca. 300.000 tønder. Den nuværende licensaftale udløber i 2017. Sidste år sendte Qatar Petroleum overraskende en invitation ud til andre olieselskaber om at byde på rettigheden til i fremtiden at udvinde olie fra Al Shaheen. Maersk Oil har samme med flere andre budt på koncessionen.

Feltet har i mange år været det helt centrale oliefelt i Maersk Oil og produceret mere olie og større overskud end hele det danske selskabs operationer i Nordsøen. Maersk Oil fik licensen på Al Shaheen i 1992, og det viste sig siden at være en gyldne forretning, for der var enorme mængder olie i feltet, der begyndte at producere fra 1994.

I søndagens møde med de Mærsk-ansatte deltog udover Saad Sherida Al også flere andre ledende topfolk fra Qatar Petroleum. Maersk Oils  landechef i Qatar Lewis Aflleck og hans nummer to Faisal bin Fahad Al Thani var med fra det danske selskab.