Qatar kommer Deutsche Bank til undsætning: Planlægger stor investering

Statsfonden i Qatar er ifølge Bloomberg tæt på en aftale om at skyde penge ind i den hårdt pressede Deutsche Bank.

Mohammed bin Abdulrahman Al Thani, bestyrelsesformand for Qatar Investment Authority. Han har tidligere sagt, at Deutsche Bank er blandt de tyske virksomheder, han overvejer at investere i.   Fold sammen
Læs mere
Foto: Reuters/Ritzau Scanpix

Efter en stribe dårlige sager for Deutsche Bank er der endelig lidt gode nyheder for den tyske storbank.

Oliestaten Qatar er nemlig på vej med en investering i den hårdtpressede finansvirksomhed, skriver Bloomberg News, der citerer flere personer tæt på forhandlingerne. Den endelig aftale og størrelse er endnu ikke på plads, men drøftelserne er fremskredne, skriver mediet.

Deutsche Bank ønsker ikke at kommentere historien.

Investeringen vil formentlig blive foretaget gennem statsfonden Qatar Investment Authority (QIA), der forvalter 320 mia. dollar og allerede er kendt for at købe andele i giganter som det russiske olieselskab Rosneft og tyske Volkswagen. Bestyrelsesformanden for QIA, Mohammed bin Abdulrahman Al Thani, sagde ved World Economic Forum-topmødet i Davos i sidste uge, at Deutsche Bank er blandt de tyske virksomheder, som statsfonden overvejer at købe ejerandele i.

Den potentielle kapitalindsprøjtning kommer på et tidspunkt, hvor Deutsche Bank forsøger at styrke sine finanser efter en periode, hvor den ene skandale har afløst den anden. I sidste uge kom det frem, at den amerikanske centralbank, The Federal Reserve, er i færd med at granske, hvordan banken håndterede milliarder af dollar i mistænkelige transaktioner fra Danske Bank. Dermed risikerer den tyske bank at blive trukket dybere ind i Danske Banks hvidvasksag.

Derudover har den Frankfurt-baserede bank været involveret i de fleste finansskandaler op til og efter finanskrisen, inklusive svindel med LIBOR – en af de vigtigste renter i verden – systematisk omgåelse af sanktioner mod diktaturstater, salg af usikre boliglån i USA samt at have hjulpet kunder med udbyttefiduser.

Investorerne har straffet Deutsche Bank-aktien hårdt, og den bliver i øjeblikket handlet omkring den laveste kurs nogensinde. I 2018 faldt aktien 56 pct., hvilket gjorde Deutsche Bank til den dårligste bank på det europæiske aktiemarked i 2018 - dårligere end Danske Bank, som »kun« faldt 47 pct. Aktien steg 0,7 pct. i mandagens handel.

Den tyske regering er ifølge Bloomberg i gang med at undersøge mulighederne for en fusion mellem Deutsche Bank og Commerzbank.