PwC får milliardstraf efter bankkollaps

En amerikansk domstol afgjorde mandag, at det skal koste revisorgiganten PwC dyrt, at den ikke opdagede det svindelnummer med falske lån, der sendte USA's 25. største bank i graven.

Revisorgiganten PwC blev mandag i USA beordret til at betale 625 millioner dollar for ikke have gjort nok for at afdække den svindel, der førte til storbanken Colonial Banks fald.  Fold sammen
Læs mere
Foto: FOCKE STRANGMANN
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Revisorgiganten PwC blev mandag beordret til at betale intet mindre end 625 millioner dollar, svarende til fire millarder kroner, for ikke have gjort nok for at afdække den svindel, der førte til storbanken Colonial Banks fald. Det skriver Financial Times.

Collonial Bank var USA's 25. største bank, da den gik ned med en balance på mere end 26 millarder dollar. Bankkrakket kostede Federal Deposit Insurance Corporation, FDIC, som er den amerikanske pendant til Indskydergarantifonden, 2,8 milliarder dollars. Og det er til FDIC, at PwC skal betale de 625 millioner dollar.

Svindlen blev orkestreret af medlemmer af bankens ledelse i samarbejde med en af bankens største kunder, Taylor, Bean & Whitaker. PwC var i flere år revisor for bankens moderselskab, Colonial BancGroup, og burde altså ifølge domstolen have afdækket svindlen. PwC har anket domstolens afgørelse,

Dommeren medgav, at PwC var blevet ført bag lyset, men fandt også at PwC ikke havde været grundig nok i sine kontroller, hvorfor FDIC havde krav på godtgørelse.

Ifølge Financial Times er den økonomiske kompensation af en størrelse, der slår konkurenten KPMGs rekord fra 2005, da KPMG indgik forlig med det amerikanske justitsministerium i en sag om skatteunddragelse.

Tidligere på året blev PwC også sendt i skammekrogen og straffet for sine undladelsessynder. I januar afgjorde det indiske børstilsyn, at PwC i to år ikke må revidere børsnoterede selskaber i Indien. Det skyldes, at PwC ikke opdagede svindel for 1,7 milllarder dollar i det nu hedengangne Satyam Computer Services, der pustede sin omsætning op med falske fakturaer.

Svindlen stod på i omkring fem år og var mulig, fordi PwC, der reviderede Satyam Computer Services, havde forsømt at tjekke, hvad tilsynet i en rapport beskrev som uregelsmæssigheder, der skreg til himlen.