PwC afviser interessekonflikt

På trods af at PwC tidligere har været rådgiver for Cimber Sterling, mener revisionsgiganten ikke, at der kan opstå interessekonflikt, hvis det bliver valgt som flyselskabets nye revisor.

Mogens Nørgaard Mogensen, topchef i revisionsgiganten PwC. Fold sammen
Læs mere
Foto: Morten Germund
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Revisionskæmpen PwC har lagt billet ind på at blive det pressede flyselskab Cimber Sterlings nye revisor, efter at konkurrenten KPMG gav op og sagde, at det ikke mere ville være med.

Om PwCs tilbud bliver vedtaget er op til Cimbers generalforsamlingen, der mødes ekstraordinært tirsdag eftermiddag. Bestyrelsen anbefaler PwC og det gør det særdeles sandsynligt, at forslaget bliver vedtaget.

Det kan dog i teorien sætte PwC i en situation, hvor det er revisor på konsekvenserne af de beslutninger, det tidligere har rådgivet Cimber i. Rådgivningen fandt sted i forbindelse med udviklingen af flyselskabets nye strategi, og derudover har PwC været Mansvell Enterprises’ rådgivere i forbindelse med overtagelsen af aktiemajoriteten i Cimber Sterling i 2011.

PwCs danske kommunikationschef forklarer, at revisionsfirmaet ikke må udtale sig direkte om forholdet til Cimber Sterling, men at PwC er opmærksom på, om der er mulige interessekonflikter.

"Vi kan ikke udtale os om enkeltkunder, men for Cimber som med øvrige kunder er det PwCs opgave at foretage en formel kundeaccept, der bl.a. indebærer, at vi sikrer os, at vi overholder uafhængighedsreglerne, og at der ikke er nogen interessekonflikt i relation til kunden," siger kommunikationschef Pernille Stokholm Bøg fra PwC og tilføjer:

"Derudover har vi, som loven siger, talt med tidligere revisor. Det er også vores opgave at se på, om der er særlige forhold hos kunden, som kan påvirke vores revision og evt. vores erklæring."

Erhvervsøkonomisk professor Claus Holm fra Aarhus Universitet påpeger, at kortene i denne slags sager skal være lagt på bordet. Et revisionsfirma må ikke være blandet ind i en virksomheds drift, og i de store børsnoterede selskaber ser man da også helst, at man holder revisionen og andre opgaver for sig, siger professoren.

"Man skal være uafhængig. Det er ikke bare rent faktisk, men også hvordan det bliver set af omverdenen. Hvis man har et problem med, at det kan ses som en dobbeltrolle, så skal revisor holde sig fra det," siger han.

Han mener dog ikke i sig selv, at det er problematisk i sig selv, når revisionsselskabet tidligere har udført opgaver for klienten.

"Ud fra uafhængighedsprincipperne skal man sørge for, at det ikke bliver opfattet som om, der er en afhængighed. Men i og med, at det er tidsforskudt, er der ingen lovgivningsmæssige hindringer for det," siger han. Med hensyn til de problemer, der gjorde, at KPMG smækkede med døren, så vurderer Claus Holm, at Cimbers kommende revisor må tage ét skridt af gangen.

"Der kan selvfølgelig være en risiko for, at de nye revisorer løber ind i samme problemer. Man kan sige, at uanset hvad, så skal revisorerne forholde sig til det, de støder på. Hvis de kommer frem til det samme som KPMG, så er der ikke meget at gøre ved det," siger Claus Holm og påpeger, at det i så tilfælde er Erhvervsstyrelsen der må gå ind, om selskabet lever op til kravene for at fortsætte.