Putin kan stække danske sværvægteres energiforsyning

25 danske virksomheder, heriblandt Arla Foods og Carlsberg, står til at miste sin gasforsyning, hvis Rusland igangsætter en blokade. Det sker, selvom Danmark er selvforsynende med gas.

Arla, Carlsberg og 23 andre danske virksomheder risikerer at miste sin gasforsyning, hvis Rusland lukker for hanen. Fold sammen
Læs mere
Foto: GLEB GARANICH
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

EU-solidaritetsregler kan koste en række danske virksomheder dyrt, hvis Rusland lukker for gasforsyningen til Europa. Danmark har ellers i mange år været selvforsynende med gas, men skulle de politiske spændinger i Østeuropa føre til en russisk gasblokade, har Danmark forpligtet sig til at dele sine gaslagre med andre EU-lande. Og det vil lukke gasforsyningen for de allerstørste danske gasbrugere, der tilsammen står for 25 procent af landets forbrug.

Det skriver dr.dk.Blandt de virksomheder, der vil blive ramt, er Arla Foods, Carlsberg, Cheminova, Danfoss og Haldor Topsøe.

»Hvis en sådan situation opstår, får vi i yderste konsekvens lukket for gassen. Så må vi skifte til olie i stedet, hvilket naturligvis vil være dyrere for os. Olien kan i øvrigt kun dække 97 procent af vores produktion, så hér skal vi finde andre alternativer,« siger Jens Bekke, der er pressechef hos Carlsberg, til DR.

En gaskrise kan få store konsekvenser for ikke kun de ramte virksomheder, men også deres underleverandører og handelspartnere. På grund af alvoren blev virksomhederne til et møde i sidste uge orienteret om situationen af Energistyrelsen.