Putin: Aftale om gas er nær

Europæiske energiselskaber forbereder sig på at hjælpe gasforsyningen i gang igen.

Foto: Scanpix.
Læs mere
Fold sammen
Den russiske premierminister, Vladimir Putin, sagde fredag, at Moskva er tæt på en aftale om levering af gas til europæiske kunder efter gasstriden med Ukraine, som har ført til nedsatte forsyninger siden begyndelsen af året.

"Vi er ved at nærme os interessante aftaler, som kan føre til en løsning," sagde den russiske regeringschef på et pressemøde sammen med Tysklands kansler, Angela Merkel.

Han hentydede til en aftale med et konsortium af europæiske energiselskaber om leveringer af teknisk gas, som er nødvendigt for at skabe tryk i netværket af rørledninger, der bringer gassen til Europa via Ukraine.

Striden om gaspriser mellem Rusland og Ukraine har skabt tvivl om, i hvilken udstrækning europæerne kan stole på russerne som stabil leverandør af gas. EU importerer en fjerdedel af dets gas fra Rusland, og 80 procent af denne bliver leveret gennem rørledninger i Ukraine. Forstyrrelserne i gasleverancerne har skabt fornyet debat om det sårbare system og ført til en videre debat om vesteuropæernes afhængighed af den russiske gas.

Striden finder sted på baggrund af de stadige politiske spændinger mellem Moskva og Kijev. I Rusland er der vrede over, at Ukraines ledere ønsker at komme med i Nato, ligesom det har vakt harme, at de støttede Tbilisi under den russisk-georgiske krig i august.

Under et besøg i Tyskland, hvor han havde samtaler med Merkel om gasstriden, havde Putin også møder med europæiske gasselskaber.

I Ruslands interesse
Merkel gjorde det klart, at hun venter en snarlig enighed mellem Rusland og Ukraine.

"Jeg tror, det er klart, at det er i Ruslands interesse at gassen bliver leveret i Europa," sagde Merkel på pressemødet, hvortil Putin svarede "Jawohl".

Putin skal mødes med den ukrainske premierminister, Julia Timosjenko, i Moskva lørdag.

I Ukraine er der imidlertid uenighed om gasstriden mellem Timosjenko og præsident Viktor Jusjtjenko, som sent fredag på ny erklærede sig uenig med sin premierminister ved at sige, at gas til Europa afhænger af, hvorvidt en leveringsaftale til Ukraine afsluttes.

Chefen for den italienske energigigant Eni Spa, Paolo Scaroni, siger, at et konsortium vil levere gas nok til, at pumpestationerne i Ukraine kan komme i gang igen.

Udmeldingen kom før, EU-repræsentanter mødes med de russiske og ukrainske repræsentanter i Moskva.

Ledende europæiske politikere viste tiltagende utilfredshed og utålmodighed over for Rusland og Ukraine. Den tjekkiske premierminister og EU-formand, Mirek Topolánek, sagde, at EU-landenes tålmodighed er ved at være udtømt, og at gassen fra Rusland gennem Ukraine skal i gang igen.

Siden leverancerne stoppede, har millioner i Østeuropa frosset i deres boliger, fabrikker er lukket, og trafikken er indskrænket.

Ritzau