Puha! Investorer i ejendomme i Tyrkiet kan ånde lettet op

Den økonomiske vækst i Tyrkiet er overraskende høj. I tredje kvartal blev den således målt til 11,7 pct. Der er dog langt fra nogen garanti for, at det var varer ved – regeringen mangler at få greb om både inflation og underskud på betalingsbalancen.

En hastigt voksende middelklasse giver behov for mange nye boliger i Tyrkiet, og i Istanbul kan developere samtidig få opfyldt faglige ambitioner, fordi der er mange muligheder for at bygge med smuk oversigt over Bosporusstrædet. Men den politiske tumult i landet har fået de fleste investorer til at trække følehornene til sig. Foto: Flickr / Pedro Szekely Fold sammen
Læs mere

Om et par måneder mødes den europæiske ejendomsbranche til den store MIPIM-messe i Cannes, og hvis mønstret fra de foregående år gentager sig, vil Tyrkiet have købt sig til en særdeles fremtrædende placering.

Tyrkiets årelange marketingfremstød har mødt lydhørhed: Landet kunne tilbyde noget for Europa så usædvanligt som høj vækst i både økonomien og den unge befolkning. I de første år efter finanskrisen landede Istanbul da også på en af øverste pladser, når PwC og Urban Land Institute tog temperaturen på ejendomsmarkedet i de europæiske storbyer.

Men ejendomsbranchen fik naturligvis, som alle andre, en grim overraskelse i forbindelse med kupforsøget forrige år og præsident Erdogans efterfølgende anslag mod grundpillerne i et demokratisk retssamfund.

Går man i dag ind på hjemmesiderne for de globale ejendomsrådgivere, kan man da også i flere tilfælde se, at deres dækning af Tyrkiet ophørte brat i 2016. Der er næppe heller mange investorer at servicere, for i 2018-udgaven af PwC og Urban Land Institutes rapport er Istanbul den absolutte bundprop.

Høj vækst

Men de investorer, der forinden nåede at lade sig friste, kan i dag konstatere, at det i hvert fald endnu ikke er gået dem helt så skidt, som de kunne frygte.

På den økonomiske side handlede usikkerheden om, hvorvidt den politiske uro ville bremse den økonomiske vækst og dermed også forretningsgrundlaget for investeringer i boliger til en hastigt voksende middelklasse.

Der har været andre problemer end blot den politiske tumult, verbale stridigheder med en række vestlige lande og et EU-medlemskab, der i dag forekommer helt usandsynligt. Krigen i Syrien og det nordlige Irak fjerner også et marked, der er essentielt for mange tyrkiske virksomheder.

Men trods alle problemer har væksten i den grad holdt sig, rapporterer The Economist. I tredje kvartal sidste år, hvorfra de seneste tal stammer, var den hele 11,1 pct. større i forhold til samme kvartal året forinden. Det matcher næsten de bedste kvartaler fra 2011, hvor væksten toppede. Den positive udvikling er blandt andet hjulpet på vej af, at hvor mange internationale investorer har trukket følehornene til sig, så har Erdogans regering til gengæld tilbudt finansiering til små virksomheder, og samtidig har præsidenten sænket skatten, hvilket har givet plads til et øget forbrug.

Stadig usikkerhed

The Economist advarer dog mod at tro, at alt nu er fred og ingen fare på den rent økonomiske front.

Primært har den økonomiske vækst medført et meget stort underskud på landets betalingsbalance og en inflation på 13 pct. – den højeste i 14 år.

Den tyrkiske lira er samtidig faldet med 10 pct. i forhold til dollaren siden begyndelsen af 2017, og endnu mere i forhold til euroen. Dette giver et helt konkret tab for de udenlandske ejendomsinvestorer, der har sat penge i landet. Præsident Erdogan og hans regering er før eller siden nødt til at forholde sig til de økonomiske balanceproblemer, og man har allerede indskrænket virksomhedernes adgang til at optage lån i fremmed valuta.

Men samtidig synes man at vakle mellem at stramme op her og nu og at puste yderligere til vækstbålet. Den tyrkiske centralbank har tilsyneladende opgivet at finde ud af, hvad linjen skal være. Den skuffede i december markedet ved kun at hæve den toneangivende rente marginalt, og så lidt at det hverken rigtigt gør fra eller til i forhold til at få inflationen under kontrol.

Dermed er der risiko for yderligere fald i valutakursen – noget, som vil give ejendomsinvestorerne konkrete værditab, samtidig med at de må imødese, at væksten alligevel næppe vil holde sig på sit nuværende, høje niveau.