Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
Det er en bekymrende dårlig position, som en bank af ganske pæn størrelse har på Niro Invests liste over de mest risikobetonede banker. Banken har tillige formanden for brancheorganisationen Lokale Pengeinstitutter, Claus E. Petersen, som direktør. Han skal på torsdag diskutere situationen i hele banksektoren på foreningens årsmøde i Aalborg.
Den Jyske Sparekasse ligger som den tredjesvageste bank på listen foran to små, Sparekassen J.A.K. Slagelse og Østjydsk Bank, hvoraf især sidstnævntes problemer er velkendte. Sidste år lå Den Jyske Sparekasse som den tiendesvageste, men nu ligger Claus E. Petersens bank altså også dårligere end kronisk problemramte og statsejede Vestjysk Bank.
Den Jyske Sparekasse med hovedsæde i Grindsted er ikke nogen letvægter med en balance på 16 milliarder kroner og en placering som landets 12. største pengeinstitut. Normalt siger man, at banker med et risikoindeks på over 500 i Niro-rapporten er overlevelsestruede. Nu ligger Den Jyske Sparekasse på 525 mod 500 sidste år. Netop sparekassens størrelse betyder, at hovedmanden bag Niro-rapporten Nicholas Rohde er bekymret for situationen:
»Den Jyske Sparekasses placering er bekymrende, for det er det største af de institutter, som ligger i bunden. De får også problemer, fordi de har så stor en landbrugseksponering, som de har, og dermed har de ikke kunnet reducere nedskrivningerne de seneste år, hvilket de formentlig havde håbet på, at de kunne gøre.«
En vigtig del af situationen i Den Jyske Sparekasse er, at man har ekspanderet voldsomt og overtaget Spar Salling, Sparekassen Farsø og Sparekassen i Skals.
»En stor del af årsagen til deres placering er også, at de var ude og overtage de tre nødlidende institutter for nogle år tilbage, og det kæmper de stadig lidt med. De fik noget ind der, som ikke var af samme kvalitet som det øvrige i sparekassen,« fortsætter Nicholas Rohde, der påpeger, at de dårligste banker er kendetegnet ved en svag kapitalbase, dårlige nøgletal og ringe kvalitet af deres kreditbog. Den Jyske Sparekasse fik i 2014 et underskud på 121 millioner kroner før skat, efter tab på landbruget. I alt nedskrev banken 414 millioner kroner.
Direktør Claus E. Petersen er ærgerlig over placeringen på Niros liste:
»Det ville også have været mærkeligt, hvis vi lå højt på listen. For så var der noget galt med den. Vores kapitaloverdækning er ikke prangende, men er heller ikke faretruende, men vi har haft et betydeligt underskud sidst i 2014. Det er ikke positivt.«
Hvad gør I for at ændre situationen?
»Det gør vi hver dag. Vi gør, hvad vi kan for at tjene penge og for at håndtere risikoen. Vi kan ikke producere os ud af problemerne. Vi skal styre ud os ud af dem. Det gør vi alt, hvad vi kan, for.«
Nu mener manden bag listen, Nicholas Rohde, at banker med en placering på under 500 er i fare på sigt. I ligger på 525. Risikerer I at måtte opgive ævred?
»Niros rapport er noget af det mere seriøse, som bliver lavet, men der er stadig ting, som ændrer karakter. Nogle ting kommer til at betyde mindre og andre ting mere. Det er ikke sådan, at jeg vil anfægte, at han er et af de mere seriøse mennesker, men der er gennem tiderne dukket sjove overraskelser op.«