»Projekt Orkan«: Hemmeligt Apple-projekt sikrede Viborg milliardkontrakt

Fem besøg i Danmark, 100 møder og tre år med benhårdt arbejde fik Apple til at placere sit kommende milliarddyre mega-datacenter i Viborg.

Marken ved Viborg, som Apple investerer 6,3 milliarder kroner i, Her ligger Jævnstrømsstation Tjele, transformatorstationen, som skal levere strøm til det nye datacenter. FOTO: Henning Bagger/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I Foulum, otte kilometer fra Viborg, ligger der en stor, flad græsmark. Græsmarker er der mange steder, men få marker er som den her. Den skal nemlig være vært for Apples kommende datacenter, som vil koste 6,3 milliarder at bygge og sprede sig over intet mindre end 166.000 kvadratmeter.

Tre år med hemmelighedskræmmeri, nattemøder og aflyste ferier, var hvad det krævede, før det hemmelige ’Projekt Orkan’ udmøntede sig i den største anlægsinvestering på dansk jord nogensinde. Men hvorfor skal Apples hypermoderne datacenter ligge på en mark ved Foulum i Viborg kommune? Det ville nok undre de fleste, men ikke Handels- og Udviklingsminister Mogens Jensen (A), som har været med i store dele af processen.

»Apple sagde: I skal vise os noget, som vi aldrig har set før. Det gjorde Viborg, og derfor vandt de,« siger Mogens Jensen.

Processen med at få det store datacenter til Viborg Kommune har været lang, og det hele startede for tre år siden. Da begyndte Invest In Denmark, som hører under Udenrigsministeriet, at søge kontakt til Apple fra Invest In Denmarks kontorer i Silicon Valley i USA. De havde analyseret, hvor der lå datacentre i verden og besluttede sig for at sælge idéen om, at Apple lige så godt kunne placere sit kommende datacenter i Danmark som i ethvert andet land.

”Det, Apple ville have, var en unik løsning – grøn løsning – båret af vedvarende energi. Det kan Viborg tilbyde dem. Foulum har en transformatorstation, der får energi fra vindmøller fra Nordsøen og vandkraft fra Norge. Det har været en vigtig faktor,” siger Dorte Bech Vizard, som er direktør for Invest In Denmark.

Hun pointerer, at det grønne element betød meget for Apple, og derfor har det været en fordel, at marken i Foulum ikke bare var en mark. Den havde en 100 procent grøn transformatorstation ved siden af sig, som skal levere strøm til datacentret.

En anden grund til, at datacentret kommer til at ligge i den lille landsby Foulum ved Viborg er Forskningscentret AU Foulum, som hører under Aarhus Universitet og har 700 ansatte. Her holder Nationalt Center for Fødevarer og Jordbrug til, og det er specielt forskningscentrets projekter i alternativ energi, som vil være interessante for Apple.

Andre kommuner blev Sorteper

Viborg var ikke eneste ansøger. Ifølge Invest In Denmark var 4-5 andre danske kommuner involveret, og oveni det tal kommer alle de udenlandske ansøgere.

”Vi har haft en løbende dialog med Apple gennem tre år, hvor det er gået op og ned, og vi har haft over 100 møder. Apple valgte Viborg – det gjorde vi ikke. Der var flere andre kommuner, der kunne have vundet, men Apple mente, at Viborg var bedst egnet,” siger Dorte Bech Vizard, som ikke vil oplyse hvilke kommuner, der har ansøgt.

Handels- og Udviklingsminister Mogens Jensen og Invest In Denmark mener, at man med Apple-investeringen skaber grobund for yderligere investeringer i Danmark i fremtiden.

»Nu har de store fået øje på os. Vi kan bruge den her investering som en case, vi kan vise frem. Det beviser, at rammevilkårene i Danmark er optimale for udenlandske investeringer,« siger Invest In Denmark-direktøren.

Mogens Jensen mener ikke, at man skal gøre for meget ud af, at 4-5 kommuner har brugt mange forgæves ressourcer på at få Apple til at lægge pengene lige i deres kommune.

»Det her er ikke bare godt for Viborg Kommune. Det er godt for hele Danmark. Det vil skabe arbejdspladser både i anlægsperioden, men også bagefter. Desuden vil den her investering bane vejen for flere internationale investeringer i Danmark. De projekter kan komme til at ligge i mange forskellige kommuner over hele landet,« siger Mogens Jensen.

Arbejdspladser kommer ikke af sig selv

I Viborg Kommune er man naturligt nok begejstret for investeringen, og borgmester Torsten Nielsen (C) mener, at projektet kan skabe afledte effekter i form af arbejdspladser. Erhvervslivet i Viborg håber også på, at Apples milliardinvestering kan gøre Viborg til Danmarks Silicon Valley, hvor mange innovative virksomheder vil søge hen.

Hos Viborgegnens Erhvervsråd var man ikke meget involveret i processen, men man håber, at man fremadrettet kan være bindeled mellem Apple og de lokale virksomheder.

»Apple har udtrykt en stor vilje til at være en del af lokalområdet. Rigtig mange virksomheder vil gerne være tæt på Apple, og den innovationskraft må gerne smitte af på det lokale erhvervsliv. Vi skal sørge for, at de 300 arbejdspladser, der er garanteret, bliver til mange flere,« siger Henrik Hansen, som er Erhvervsdirektør for Viborgegnens Erhvervsråd.

I et sammenligneligt byggeri i Sverige skabtes omkring 900 arbejdspladser i forbindelse med oprettelse af datacenter for Facebook. Det danske byggeri bliver omtrent dobbelt så stort som det svenske, og derfra stammer Henrik Hansens optimisme for afledt jobskabelse i Viborg. Ifølge Invest In Denmark er de 300 arbejdspladser, som Apple garanterer, et konservativt skøn.