Projekt fanget i politisk skilsmisse

Skanskas udvikling af boliger på Kløvermarken til adskillige hundrede mio. kr. er i farezonen. S og SF er igen raget uklar. Parterne har forståelse for bygherrens problem - men giver modparten skylden.

Foto: Scanpix
Københavns kommune har gentagne gange aflivet og genoplivet et storstilet projekt med billige boliger i Kløvermarkskvarteret på Amager.

Skanska har som bygherre på et tilstødende projekt set på det politiske slagsmål fra sidelinjen, men med Borgerrepræsentationens seneste beslutning om at skrotte planerne om boliger på Kløvermarken, retter bygherren en krads kritik af Kommunen.

Den store entreprenør-koncern er nemlig i vildrede om, hvad der nu skal ske med deres del af projektet. Skanska står ellers klar med en check på en kvart mia. kr. til oprensning af en stærkt forurenet grund og har allerede investeret 100 mio. kr. i projektet - men nu er det tvivlsomt, om det overhovedet bliver til noget inden for de nærmeste år.

Forstår frustrationen
»Jeg kan godt forstå, Skanska er frustreret. De har lavet en fælles plan med kommunen, men den er nu pillet af bordet uden, at der er lavet et alternativ. Jeg synes heller ikke, det er seriøst,« siger Anne Vang, Socialdemokraterenes politiske ordfører på Rådhuset.

Hun står tilbage som taber i sagen om de billige boliger og lægger helt og holdent ansvaret over på SF, der har skiftet holdning til Kløvermarks-projektet i flere omgange.

»Vi er de første til at indrømme, at vi har skiftet holdning, og jeg beklager, at vi troede på projektet for længe. Men da det viste sig, at vi ikke kunne få nok billige boliger, og der blev ved med at komme nye problemer, måtte vi trække støtten,« siger Trine Schaltz, borgerrepræsentant for SF, og spiller dermed bolden tilbage til Socialdemkraterne, der har fostret ideen om de billige boliger.

Frygter, at projektet ryger ud
Det er endnu uafklaret, om Skanska får lov til at bygge boliger på sin del af projektet. Men hos entreprenøren er frygten, at deres projekt ikke kommer med i den kommuneplan, som Økonomiudvalget vedtager udkastet til på tirsdag - og sker det, vil der gå flere år, før de igen får chancen for at bygge.

»Hvis projektet ender i politisk fnidder, og vi ikke kan bygge boliger, så har vi ingen anledning til at investere mere. Så står byen tilbage med en skamplet af en forurenet grund,« siger Frederik Spanning, regionschef i Skanska Bolig.

Fra SFs side vil Trine Schaltz ikke have siddende på sig, at det er »fnidder«, der fik SF til at springe i målet:

»Jeg kan godt forstå, Skanska føler sig fanget, men når man køber en grund, uden der er vedtaget en plan, så løber man en risiko. Jeg vil heller ikke kalde det fnidder. Vi har en reel bekymring for sikkerheden, fordi det ligger så tæt på Prøvestenen, og vi mener samtidig, et boligbyggeri skal være en del af en samlet plan,« siger Trine Shaltz.

Hos Skanska undrer man sig imidlertid over, at Borgerrepræsentationens nye flertal bringer oprensningen af den forurenede grund i fare - og endda gør det, fordi projektets anden del skal være rekreativt område.

»Det er klart, at det ikke ser godt ud med den forurenede grund, og der skal også findes en løsning. Men løsningen skal være en del af en større helhed,« siger Trine Schaltz, der dog ikke kan sige, hvordan denne helhed kommer til at se ud.