Professor: Piloter solgte sig billigt for tomme garantier

Norsk juraprofessor mener, at det er Norwegians ledelse, der har fat i den lange ende, mens piloterne er »havareret« efter indgåelse af en aftale, som sætter punktum for en 11 dage lang konflikt.

Foto: KYRRE LIEN
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er Norwegians ledelse, der har trukket det længste strå, mens piloterne og deres fagforening er havareret. Sådan lyder det tirsdag fra juraprofessor Geir Woxholth fra Institutt for Privatrett ved Universitetet i Oslo.

Han fælder i en Facebook-kommentar en knusende dom over tirsdagens aftale mellem piloterne og den øverste ledelse i Norwegian repræsenteret ved direktør Bjørn Kjos:

»Her gælder det om at holde masken: Kjos lægger ansigtet i alvorlige folder og siger til spørgsmålet om, hvad de har »givet«, at piloterne har fået jobgaranti i tre år. Som bekendt var kravet ansættelse i moderselskabet. En sådan aftale om »jobgaranti« er ikke noget værd udover, hvad markedet til enhver tid er i stand til at bære,« siger Woxholth i Facebook-kommentaren, der er gengivet af en række norske medier.

Aftalen mellem piloter og selskabet sætter punktum for en 11 dage lange strejke, der har berørt op mod 200.000 flypassagerer i hele Skandinavien.

Piloternes leder, Halvor Vatnar, siger ifølge VG.no, at han er tilfreds med aftalen, som giver piloterne en jobgaranti i moderselskabet frem til 2017. Vatnar siger, at piloterne har fået »økonomiske og juridiske garantier«, uafhængigt af hvilket datterselskab, de ansættes i.

Men det giver juraprofessoren ikke meget for.

»At høre at dette er juridisk forpligtende er tomt vrøvl. Er krybben tom, så hjælpen juraen ikke en døjt. Piloterne fik ikke mere, end det, selskabet tilbød for mange dage siden,« skriver den norske professor og kalder aftalen for »et totalhaveri for piloterne og Parat« (piloternes fagforening, red.).

Direktør Bjørn Kjos glæder sig i en pressemeddelelse over, at strejken er afblæst. Han hæfter sig ved, at aftalen sikrer, at selskabet »beholder den kommercielle bestemmelsesret og mulighederne for at tilpasse sig et konkurrencebillede, som hele tiden ændrer sig«.

Norwegians flyvninger ventes normaliseret i løbet af onsdag.