Professor og advokat forsvarede ledelsen i rigmandsbank

Med en baggrund som anklager i Bagmands-politiet er Morten Samuelsson en efterspurgt forsvarsadvokat inden for erstatningsret og økonomisk kriminalitet.

Forsvarsadvokat Morten Samuelsson på vej til Østre Landsret i Capinordic-sagen, hvor han forsvarede det tidligere bestyrelsesmedlem Lasse Lindblad og den tidligere bestyrelsesformand Claus Ørskov. Arkivfoto: Niels Ahlmann Olesen Fold sammen
Læs mere

Knap er han – Morten Samuelsson – færdig med den omfattende erstatningssag mod den tidligere ledelse i rigmandsbanken Capinordic Bank, hvor han har forsvaret Lasse Lindblad og tidligere bestyrelsesformand Claus Ørskov, før han skal i sving til november med den endnu større erstatningssag mod ledelsen og revisionen i den krakkede Roskilde Bank. Her er han forsvarer for tidligere bestyrelsesformand Ib Mardahl.

Som advokat og partner i et af landets fremmeste advokatkontorer Mazanti-Andersen Korsø Jensen er der bud efter Morten Samuelsson, som siden 2008 har kunnet smykke sig med titlen professor, en stilling han beklædte på CBS frem til 2011. Det år forlod han undervisning og forskning til fordel for en karriere som advokat. Ikke at det var nyt for ham – før CBS var han partner i Danmarks største advokatfirma Kromann Reumert.

Inden da var han hos Bagmandspolitiet, hvor han var anklager i sagen mod Nordisk Fjer og i den første retssag mod Klaus Riskær Pedersen.

Advokat Morten Samuelsson er en terrier. Ikke stor af statur, men utrættelig, bidsk og skarp, når han optræder i retssalen, hvor han bl.a. har forsvaret advokat John Adamsen i PFA-sagen mod norske Aker. Senest har han også forsvaret den omstridte danske advokat Jeff Galmond, som Skat mener skylder næsten 200 mio. kroner i skat.

En sejr trods en millionerstatning

I sidste uge var der lykønskninger fra Samuelssons advokatkolleger. Ganske vist blev hans klienter i Capinordic Bank-sagen idømt en erstatning på over 90 mio. kroner, hvilket formentlig vil sende dem fra hus og hjem. Men med advokatbranchens øjne vandt Samuelsson sagen over sagsøgeren, Finansiel Stabilitet, på en række principielle områder:

Nej, sagde dommerne, Capinordic-folkene var ikke skyld i bankens krak. Jo, lød det videre i landsretten, finanskrisen havde betydning for, hvordan bankens udlån udviklede sig – og ja, bankledelser har lov til at foretage egne forretningsmæssige vurderinger. Alt sammen udsagn, som var i modstrid med Finansiel Stabilitets påstande om, at Capinordic Banks krak udelukkende skyldtes ledelsens uforsvarlighed.

Privat bor Morten Samuelsson i Hellerup og er gift med russiskfødte Natallia på 47, som læser humaniora på RUC. Selv har Morten Samuelsson ingen børn, men hustruen har to voksne børn i Hvide­rusland.

Og så den stadig sparsomme fritid: Samuelsson laver gerne mad til 20 mennesker. Parret har en stor og blandet omgangskreds, som ikke er synderligt advokatpræget. Derudover læser han bøger og løber. Samuelsson klarede senest Eremitageløbet på én time og 18 minutter, hvilket han anser som o.k. for en 55-årig.

Parret rejser en del, og Morten Samuelsson forsøger at lære sprog, især russisk, et sprog han forstår, men ikke kan sige meget på.