Professor: Helt legitimt at overveje salg af en lækkerbisken som Ørsted

Staten bør sælge sine aktier i Ørsted og bruge milliarderne til at skabe en ny klimafond, mener Dansk Erhverv. Efter Ørsteds salg af eldistributøren Radius tidligere på året er et vægtigt argument for statsejerskab forsvundet, påpeger professor og analytikere.

Ørsted havvindmøllepark Horns Rev 2 i Nordsøen ud for Esbjerg. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Sælg statens aktier i energiselskabet Ørsted og brug de 120 milliarder kroner fra salget på at oprette en klimafond, der kan finansiere grøn forskning og ny teknologi.

Sådan lyder et forslag fra Brian Mikkelsen, adm. direktør for brancheorganisationen Dansk Erhverv, i et debatindlæg i Politiken tirsdag.

»Vi foreslår, at staten sælger sin ejerandel i Ørsted og bruger indtægterne til at etablere en fond, som kan finansiere den grønne omstilling. Vi vil gerne undgå, at vi ender med at finansiere klimaløsningerne med højere skatter og afgifter,« siger Brian Mikkelsen til Berlingske.

Et salg af Ørsted vil med den nuværende aktiekurs kunne indbringe staten et beløb i størrelsesordenen 120 mia. kroner. Pengene skal placeres i en klimafond, som ifølge Brian Mikkelsen skal finansiere ny grøn forskning, nye grønne danske startups og udvikling af digitale løsninger og nye teknologier, der kan være med til at gøre den grønne omstilling så effektiv som mulig.

Brian Mikkelsen, der i 2010 som folketingspolitiker talte imod et salg af statens resterende aktiepost på 50,1 pct. i Ørsted, mener, at selskabet siden har udviklet sig i en retning, hvor det giver mening at tale om et fuldt frasalg.

»Salget af aktierne i DONG og udviklingen af selskabet fra et olieselskab til Ørsted var første bølge i den grønne omstilling. I dag er Ørsted reelt et projektselskab, der investerer i grønne projekter rundt om i verden. Nu er vi i gang med anden bølge af den grønne omstilling, og det er naivt at tro, at vi kan finansiere den omstilling med skatte- og afgiftsstigninger, uden at det koster velfærd og arbejdspladser. Derfor er det fornuftigt at sælge aktierne i Ørsted,« siger Brian Mikkelsen.

Legitimt at sætte spørgsmålstegn

Dansk Erhvervs forslag kommer, efter at Ørsted i september solgte sin danske elforretning, Radius, til det andelsejede energiselskab SEAS-NVE i en handel til 21,3 mia. kroner.

Med salget af Radius – der af mange er blevet beskrevet som »kritisk infrastruktur«, og med en storstilet satsning på det amerikanske marked – ser Ørsted i dag noget anderledes ud, end virksomheden gjorde for blot få år siden. Derfor er det helt legitimt at sætte spørgsmålstegn ved, om den danske stat fortsat bør eje aktier i Ørsted, mener professor ved Copenhagen Business School, CBS, Steen Thomsen.

»Ørsted er ude at tage risici på internationale projekter, som sådan set ikke har noget med den danske infrastruktur at gøre. Derfor er rationalet for statsejerskab måske forbi. Det er et validt argument,« siger Steen Thomsen.

Aktieanalysechef i Sydbank Jacob Pedersen har også svært ved at se de logiske argumenter for, at staten fortsat bør være hovedaktionær i Ørsted.

»Det gav rigtig god mening, at staten var ejer af Ørsted i den fase, hvor selskabet ejede meget kritisk dansk infrastruktur. Men det gør virksomheden ikke længere,« siger Jacob Pedersen

Samme analyse har aktieanalytiker hos ABG Sundal Collier Casper Blom, der dog påpeger, at statsejerskabet ikke har haft den store betydning for Ørsteds forretning og muligheder for at tjene penge.

»Det eneste tidspunkt, siden Ørsted blev børsnoteret, hvor man har lagt mærke til, at staten er majoritetsejer, var i forbindelse med salget af Radius og de øvrige aktiver til Seas-NVE,« siger Casper Blom.

»Ørsted er en lækkerbisken«

Begge aktieanalytikere understreger, at salget af statens Ørsted-aktier er et poltitisk spørgsmål. Men de er ikke i tvivl om, at et salg vil blive mødt med stor interesse hos investorerne.

»Det er en aktie, som møder meget interesse globalt. Der er ikke så mange Ørsted’er rundt omkring i verden. Virksomheden er unikt positioneret som markedsleder i en vækstindustri og har samtidig en ESG-profil, som mange investorer finder interessant,« siger Casper Blom.

CBS-professor Steen Thomsen mener heller ikke, at det vil blive noget problem for staten at finde købere, hvis det skulle blive relevant.

»Jeg tror, at der vil være masser af købere, for Ørsted er en lækkerbisken. En stor international energikoncern vil være en oplagt køber. Men der vil nok være nogen, der synes, det er ærgerligt, hvis Danmark mister en lille kronjuvel,« siger Steen Thomsen.