Professor: Groteske beløb er krænkende

Det er skadeligt, hvis der ikke er en sammenhæng mellem belønning og præstation, mener professor Ole Thyssen.

Det er krænkende for retsbevidstheden, hvis der ikke er sammenhæng mellem indsats og fortjeneste, mener Ole Thyssen, professor ved Copenhagen Business School (CBS og Dr. Phil. Arkivifoto: Michael Daugaard Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.


Store belønninger til inkompente erhvervsledere krænker den almindelige befolkning, siger filosof og professor ved CBS Ole Thyssen, efter at tre kapitalfondspartnere kan forlade katastrofefonden Dania Capital med i nærheden af 45 mio. kr. under armen.

Ole Thyssen mener, at den tårnhøje belønning i Dania Capital minder om striber af lignende sager efter finanskrisen.

»En lang række banker, virksomheder og investeringsfonde er gået ned, men alligevel er de ansvarlige,blevet belønnet bagefter. For almindelige mennesker har det efterladt en dårlig smag i munden, fordi de synes, at der skal være en sammenhæng mellem at klare sig dårligt, og det man får,« siger Ole Thyssen.

Han mener, at der både i det offentlige og i private virksomheder er for mange eksempler på generøse aflønnningssystemer, der har for begrænset sammenhæng med præstationerne.

»Når man som almindelig lønmodtager oplever, at der bliver belønnet med et grotesk stort beløb, krænker det den almindelige bevidsthed og bidrager til fornemmelsen af, at når man først kommer op i eliten, bliver man belønnet, uanset hvad der sker,« mener Ole Thyssen.

Han tror, at utilfredsheden hænger sammen med en traditionel idé tanke om, at der skal være sammenhæng mellem præstationer og fortjeneste

»Det er ikke forbudt at skønne forkert. Det sker for os alle sammen. Men dét som krænker, er, at de belønnes for inkompetence, og at det ikke har en personlig konsekvens. Der er en gammel idé om, at der skal være en sammenhæng mellem ikke bare forbrydelse og straf, men også mellem indsats og belønning,« siger Ole Thyssen.

En række fejlslagne investeringer

Dania Capital, der blev oprettet i 2003 med 600 mio. kr. fra Realdania, viste sig hurtigt at have foretaget en række forkerte investeringer. Realdanias forhenværende direktør Flemming Borreskov har tidligere kaldt fonden for »noget bras«.

Det skyldes, at fonden ramte det forkerte marked at investere i. Der blev brugt penge på at købe møbelkæderne Biva og Hammel Møbelfabrik på et tidspunkt, hvor danskerne vælger at sænke forbruget. Det gik også udover Wiking Gulve, der fremstiller trægulve. Dania mistede hele sin investering i møbelkoncernen Biva, der blev tvangsovertaget af islandske Straumur, mens Hammel Møbelfabrik gik konkurs. Wiking Gulve er blevet solgt senere solgt med et stort tab.

I sommer lykkedes det at sælge den sidste rest af Dania Capital, da den stærkt underskudsgivende ventilationskoncern Novenco blev solgt til koreanske Hi Air Korea. Novenco tjente ellers penge, da Dania købte virksomheden i 2006.