Professor glæder sig over vækst i bankernes udlån: »Det er ikke dem, jeg er bekymret for«

Jesper Rangvid, professoren, der er kendt for sin indgående viden om finanskrisen, ser positivt på spirende vækst i de danske banker, men gentager sine bekymringer for andre dele af økonomien.

Jesper Rangvid, professor i finansiering ved CBS, bekymrer sig mindre for bankerne og langt mere for andre dele af økonomien. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt (arkiv)
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En lang række af de største banker i Danmark har gjort status og ser nu lysere på fremtiden. Udlånet er for første gang længe på vej op, og bankdirektørerne ser det fortsætte i 2022.

Det er positivt, lyder det overordnet fra Jesper Rangvid, professor i finansiering ved CBS, som i sin tid forudså finanskrisen og nok er en af dem i landet, der ved allermest om den.

»Udlånet har stort set ligget underdrejet siden årene efter finanskrisen, og i og med at bankerne i høj grad lever af at give udlån, så er det selvfølgelig problematisk,« konstaterer han.

Tal fra Nationalbanken viser, at udlånet til både virksomheder og husholdninger voksede markant op mod finanskrisen. Mellem indgangen til 2006 og udgangen af 2008 voksede udlånet til virksomhederne med omkring 30 procent.

Derefter tog det et lille dyk og har siden da ligget stort set fladt med en lille pil ned.

Men ifølge bankerne begynder især erhvervskunderne at låne penge igen. Til Berlingske lød det torsdag fra Danske Bank, at særligt de største virksomheder er begyndt at investere igen, de udsteder gæld og foretager opkøb.

»Det driver efterspørgslen på lån, men også på alle mulige andre bankydelser,« sagde chefen for de danske erhvervskunder, Niels Bang-Hansen.

Samtidig er renterne så småt på vej op, efter at de eksempelvis i Danmark har været negative i knap ti år. Det har været en anden fundamental udfordring for bankerne, fortæller Jesper Rangvid, der ligesom flere andre økonomer tror på kommende rentestigninger.

»Det betyder, at de to helt fundamentale indtjeningsben i en bank, udlån og rentemarginal (forskellen på, hvad banker selv betaler i rente, og hvad de opkræver fra kunderne, red.), begynder at stige lidt, og det er selvfølgelig positivt for bankerne.«

Udelukker intet

Mens de stigende renter generelt er godt for bankerne og økonomien, holder Jesper Rangvid alligevel fast i det røde flag, han også tidligere har rejst.

»Det er ikke dem, jeg er bekymret for, det er derimod aktie- og boligmarkedet, som er kommet rigtigt højt op,« vurderer professoren.

De ekstremt lave renter har ført til et »overophedet« boligmarked, og derfor er det kun godt, hvis centralbankerne fører en lidt strammere pengepolitik, mener Rangvid, der ser det som sandsynligt, at aktiemarkedet og boligmarkedet vil se et lille fald.

Han vil dog ikke udelukke et mere alvorligt scenario.

»Økonomien er lidt spændt for, og hvis den koger over, og vi ser fortsat høj inflation, markant højere rentestigninger og et arbejdsmarked, der strammer til med højere lønstigninger, så kan man ikke udelukke markante aktiekurs- og boligprisfald.«

»Håbet er selvfølgelig, at vi får en blød landing og et stille og roligt fald, og ikke et crash. Men jeg vil ikke udelukke et crash. Det er man nødt til at sige,« tilføjer Rangvid.