Professor: EU-dom kunne ikke have været værre for TV2

Afgørelse fra EU-Domstolen sender TV2 i retning mod mulig konkurs, mener professor Frands Mortensen.

Der er idag blandt andet høring i Folketinget om TV2s fremtid som medie - og ikke mindst dets forhold til statskassen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Torsdag morgen har været en hård nyser for TV2, der tabt tre ankesager ved EU-Domstolen og nu står overfor en truende milliardregning.

»Det kunne nærmest ikke være gået værre for TV2,« siger professor Frands Mortensen ved Aarhus Universitet.

Han har fulgt sagerne ved domstolen og mener, at dagens afgørelse kan være ganske alvorlig for kanalens fremtid.

»Det her er et meget stort skridt i retning af, at TV2 kan ende med at gå konkurs, hvis de også taber de andre sager, siger han med henvisning til verserende sager ved den danske domstol.«

EU-Domstolens afgørelse lyder på, at TV2 1995 og 1996 modtog ulovlig statsstøtte fra den danske stat.

Det skete, da man overførte reklameindtægter fra TV2 Reklame til TV2 via den statsejede TV2-Fond uden at spørge om lov i EU.

Manøvren kunne være blevet godkendt af EU. Støtten er nemlig blevet vurderet til at være forenelig med EU. Men fordi den danske stat ikke spurgte EU-Kommissionen om lov først, er den ulovlig.

»Støtte er i princippet ulovligt i EU, men der er nogle undtagelser. For at man skal få lov til at gøre brug af de undtagelser, så skal man ned og spørge kommissionen først,« siger Frands Mortensen.

»Dem der egentlig har lavet fejlen her, det er ikke TV2. Det er den danske stat,« siger Frands Mortensen.

Det hjælper dog ikke TV2, der med torsdagens EU-dom nu står overfor flere sager i Danmark, der kan ende med milliardkrav om tilbagebetaling af støtten.

Sager der ligger i den nationale ret og ikke i EU-Kommissionen, fordi det handler om en ulovlighed, og ikke om hvorvidt støtten er forenelig med EU eller ej.

Det var konkurrenten Viasat, der for mange år siden lagde sag an mod TV2 for tilbagebetaling af penge på grund af den ulovlig statsstøtte.

Sagen har været fastfrosset, men med EU-Dommen kan den tages op igen. Og den kan blive dyr, fastslår Frands Mortensen.

»Der er Viasats krav, at TV2 i det mindste skal betale det, man kalder ulovlighedsrenter. Renter af den ulovlige støtte, de har modtaget af den danske stat.«

Renterne løber op i 1,8 milliarder. Beløbet kan dog blive større, hvis det kræves, at TV2 skal betale selve støtten tilbage. Eller hvis TV2 taber andre verserende sager om ulovlig dominans på det danske reklamemarked.

»Så snakker vi mange milliarder, 5-6 milliarder. Det går slet ikke. Bare det, de kan komme ud for nu, er stort nok til at det kan blive svært for TV2 at betale det,« siger Frands Mortensen.

/ritzau/