Professor advarer sure håndværkere

VVS-installatører, der ikke vil handle hos A&O Johansen, skal passe på med at gøre det koordineret, da det er ulovligt, understreger professor.

Det er ulovligt, hvis håndværkere i VVS-branchen koordineret planlægger en samlet boykot af A&O Johansen, fastslår lektor Christian Bergqvist fra Københavns Universitet. Fold sammen
Læs mere
Foto: Martin Dam Kristensen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

De vrede håndværkere skal gå forsigtigt frem, hvis de planlægger en samlet boykot af A&O Johansen. Det er ulovligt, hvis det sker koordineret, og flere andre sager viser, at det kan skabe store problemer med samlede aktioner mod virksomheder.

»Det ulovlige opstår allerede, når man begynder at diskutere spørgsmålet,« siger Christian Bergqvist, lektor ved Københavns Universitet og ekspert i konkurrenceret.

En lignende sag begyndte i foråret, hvor en række pizzeriaer oprettede en forening med navnet »Boykot Just Eat«. Tanken var at få så mange pizzeriaer som muligt til at opsige deres samarbejde med madportalen Just-Eat.dk. Her gik Konkurrencestyrelsen ind og gjorde opmærksom på, at det ikke er tilladt at indgå aftaler, der direkte eller indirekte har til formål at begrænse konkurrencen. Christian Bergqvist understreger, at der skal meget lidt til, før VVS-installatørerne kommer i konflikt med loven.

»Konkurrenceretten kræver ikke engang, at man er blevet enige. Hentydninger og vink med en vognstang er tilstrækkeligt. Fuldstændig som hjemme hvor de fleste sikkert har oplevet, at svigermor kommer på besøg i 14 dage, uden at man lige kan huske, hvornår det blev besluttet,« siger Christian Berg- qvist. Han tilføjer, at alene et møde kan være nok til at gøre det ulovligt.

»Det bliver svært for dem at påstå, at de allesammen har fundet på det hver for sig, hvis de først har haft et møde, hvor emnet blev diskuteret højlydt,« siger Christian Bergqvist.

Myndigheder med en vis forståelse

I sagen med Just-Eat valgte Konkurrencestyrelsen ikke at gå videre med sagen, og generelt viser Konkurrencestyrelsen en vis forståelse for den type aktioner.

»Det er ikke det samme, som at man bliver straffet. Konkurrencemyndighederne har en vis forståelse for, at navnlig brancheorganisationer varetager mere politiske forhold og kan have behov for at melde ud om konkurrenceforholdene. Det er heller ikke alle politibetjente, som udskriver bøder for at gå over for rødt kl. fire om natten på en øde vej,« siger Christian Bergqvist.

Det er uklart, hvor omfattende boykotten bliver. De håndværkere, som Berlingske Business har talt, med understreger, at de ikke har kendskab til et koordineret angreb mod A&O Johansen og henviser netop til, at det vil være i strid med konkurrencereglerne.

A&O Johansen ønsker ikke at kommentere historien.