Producentpriser går amok – det varsler en flodbølge af prisstigninger

Virksomhederne handler med hinanden til rekordhøje priser. Forklaringen spænder fra energipriser til dollarkurs – og danskerne kommer også til at betale en del af regningen.

Producentpriserne stiger. Normalt tager det et år, før det afspejler sig i forbrugerpriserne, men stigningerne er denne gang så massive, at der vil være kortere tid, til du mærker den dyrere regning ved kassen.  Fold sammen
Læs mere
Foto: Signe Goldmann
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Måske du allerede har mærket, at dine varer er blevet dyrere hen over vinteren. Fra el til fødevarer stiger priserne mange steder i det højeste tempo i flere årtier. Men inflationen ser langt fra ud til at aftage – tværtimod.

Producentpriserne, altså de priser, virksomhederne handler med hinanden på, er det seneste år vokset med hele 33 procent. Det er det højeste niveau nogensinde målt. Det viser nye tal fra Danmarks Statistik.

»Når producentpriserne stiger med 33 procent, så er det en indikation på, at der en sand flodbølge af inflation, som truer med at skylle ind over forbrugerne,« siger cheføkonom i sydbank Søren Kristensen.

Inflation er et gennemgående tema i økonomien disse måneder – for forbrugerne er den steget til mere end tre procent. Og forventer man, at det tal falder lige foreløbigt, vil man blive skuffet. Næste år vil det formentlig blive endnu dyrere at være dansker, lyder vurderingen.

»Dæmningen, der holder det tilbage i øjeblikket, er virksomhederne, som ikke for alvor sender regningen videre til forbrugerne. Vi forventer da også, at det langt fra er hele regningen, der bliver sendt videre, men dele af den vil nok blive det over de kommende måneder,« siger Søren Kristensen.

Producentprisernes rekordstigning på 33 procent kalder man i Arbejdernes Landsbank for »svimlende tal«, der »går igennem loftet«.

»Virksomheders hverdag er ganske enkelt blevet markant dyrere, og det er noget, som også de danske forbrugere kan komme til at mærke. Det her er et udtryk for, at der kan være bredere prisstigninger på vej til danskerne,« siger cheføkonom Jeppe Juul Borre.

Hvorfor?

Årsagen til de støt stigende producentpriser er egentlig logisk. Produktionen er nemlig blevet dyrere.

Priserne på energi er steget med 307 procent over det seneste år, og råstoffer er ligeledes skudt i vejret med en stigning på 147 procent. Også dyre fragtrater og en høj dollarkurs gør sit til, at virksomhedernes regning bliver større.

»Foruden stigende priser kæmper virksomhederne samtidig med mangel på materialer og medarbejdere. Højere priser og forsinkelser er desværre et meget udbredt problem, og det kan desværre skræmme nogle kunder væk,« siger Allan Sørensen, cheføkonom i Dansk Industri.

Prisstigningerne er altså ikke noget, de danske producenter selv har fundet på.

»De massive prisstigninger på energi rammer i øjeblikket virksomhedernes omkostninger særdeles hårdt. Lægger man dertil, at presset på de globale forsyningskæder har løftet priserne på alt fra fragt til råvarer og maskiner, så er vi nu vidne til en noget nær perfekt storm, hvor virksomhedernes omkostninger stiger voldsomt,« siger cheføkonom i Dansk Erhverv Tore Stramer.

Der kan gå lidt tid, før det slår igennem hos forbrugerne, forudser Palle Sørensen, Nykredit.

»Erfaringsmæssigt tager det et helt år, før stigningerne i producentpriserne slår fuldt igennem på forbrugerpriserne og dermed inflationen. Men fordi stigningerne er så massive, kan det muligvis gå lidt hurtigere i denne omgang,« siger Palle Sørensen, cheføkonom i Nykredit.