Producentforening jagter penge hos Schlüter-partnere

Selv om advokatfirmaet Johan Schlüter er konkurs, er firmaets tre tidligere indehaveres privatøkonomi ikke fredet i sagen om påstået svindel. I mandags fik Producentforeningen erklæret Susanne Fryland personlig konkurs. Konkurs­begæringer mod de to øvrige er under overvejelse.

I sit hjem på Esplanaden i København har Johan Schlüter rigelig med tid til at fundere over Producentforeningen og Bagmandspolitiets ageren over for det nu krakkede advokatfirma. Foto: Simon Læssøe Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I sagen om Johan Schlüter Advokatfirmas påståede svindel med rettighedsmidler, hvor Producentforeningen mener sig snydt for 175 mio. kr., er foreningen gået på jagt efter en del af pengene hos en af de tre tidligere inde­havere i advokatfirmaet, Susanne Fryland.

Som led i pengejagten har Producentforeningen fremsat konkursbegæring mod Susanne Fryland, og i mandags blev hun i retten i Næstved erklæret personlig konkurs.

»Vi forfølger de muligheder, vi har i forhold til det personlige ansvar, vi mener de tre partnere har. Forleden blev Susanne Fryland erklæret personlig konkurs, og det er jo blandt andet for, at vi kan få adgang til hendes private økonomi og se, om der er nogle penge, vi kan gå efter,« siger Klaus Hansen, direktør i Producentforeningen.

Klaus Hansen vil ikke udelukke, at Producentforeningen også vil forsøge at få erklæret de to andre tidligere indehavere, Johan Schlüter og Lars Halgreen, konkurs i bestræbelserne på at få pengene hjem igen.

»Det har vi ikke truffet beslutning om endnu, men det er klart, at det er en mulighed. Det vil de næste uger vise,« siger Klaus Hansen.

Producentforeningen mener, at Johan Schlüter Advokatfirma via virksomheden Registrering Danmark har svindlet med de danske film- og musikproducenters rettighedsmidler, som advokatfirmaet har administreret på vegne af en stribe TV- og filmproducenter under Producentforeningen.

Johan Schlüter og Lars Halgreen mener, at de er blevet ført bag lyset af Susanne Fryland, som de i juli bortviste og politianmeldte.

Producentforeningen og de tidligere partnere i advokatfirmaet er ikke enige om størrelsen af mellemværendet, og det er ifølge Klaus Hansen en af grundene til, at Producent­foreningen valgte at fremsætte konkursbegæring mod Susanne Fryland.

»Så længe der ikke har været mulighed for dialog omkring afvikling af det mellemværende, der er, så bliver vi nødt til at tage sådan nogle skridt,« siger Klaus Hansen.

Producentforeningen har opgjort svindlen til 175 millioner kr., men da foreningen efter købet af Registrering Danmark fik nogle penge tilbage, er mellemværendet nu ifølge foreningen på 130-140 millioner kr.

Johan Schlüter stiller sig helt uforstående over for beløbets størrelse og tilføjer, at han efter advokatfirmaets konkurs kun får oplysninger fra Producentforeningen via pressen.

»Jeg kan bare gentage, at jeg ikke har haft kendskab til, at der er foregået uregelmæssigheder, og hvorfor skulle jeg ødelægge alt det, jeg har brugt et helt liv på at bygge op,« siger Johan Schlüter.

Noget at komme efter

At det var Susanne Fryland, som foreningen først valgte at gå efter, skyldes ifølge Klaus Hansen forskellige »indikationer«, altså tegn på, at der var noget at komme efter. Eksempelvis fortalte Ekstra Bladet i sommer, at Susanne Fryland i januar i år købte fem sommerhusgrunde for samlet 2,5 mio. kr. Kontant.

Selv om advokatfirmaet Johan Schlüter indgav konkursbegæring i oktober, er de tre tidligere partneres privatøkonomi altså ikke nødvendigvis fredet. Ifølge Producentforeningen skyldes det, at de tre tidligere partnere har underskrevet en personlig indeståelseserklæring for økonomien i Registrering Danmark.

Ifølge Johan Schlüter blev erklæringen underskrevet i marts, da mellemværendet var »langt mindre«, og da det stadig var planen, at advokatfirmaet skulle fortsætte som administrator af rettighedsmidlerne. Siden mistede Producentforeningen dog tilliden til advokatfirmaet og opsagde administrationsaftalen.

Klientkonto under lup

Webmediet Finans.dk skrev mandag, at konkursboet efter Johan Schlüter Advokatfirma har bedt Bagmandspolitet efterforske, om en klientkonto hos advokatfirmaet er blevet misbrugt til at finansiere Johan Schlüters udgifter til en fransk straffesag, hvor han for nylig blev frikendt.

At den del af sagen nu er overgivet til politiets efterforskning betyder ifølge Klaus Hansen, at Producentforeningen også kan forsøge at hente nogle af sine penge hjem hos de tre tidligere partneres forsikringsselskab.

»Det udløser en mulighed for at få dækning for den del af mellemværendet, nemlig to millioner kroner, som stod på en klientkonto, der efter vores opfattelse blev misbrugt. Hvis man skal have penge fra de tre advokaters garantiforsikring, er det en forudsætning, at forholdet er politianmeldt,« siger Klaus Hansen.