Producenterne bløder: Danish Crown har fremgang

Trods uændrede leverancer af råvarer øgede kødmastodonten Danish Crown sin indtjening i 2014-15. Men svineproducenterne bløder fortsat.

Foto: LISELOTTE SABROE
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Trods svære tider og pressede priser på verdensmarkedet leverede slagterigiganten Danish Crown et forbedret resultat i det forgangne år. Men danske svineproducenter bløder fortsat og kører med underskud. De kan ikke leve af de lave afregningspriser.

Selskabet kom ud af regnskabsåret 2014-15 med en omsætning på 59,6 milliarder kr. mod 58 milliarder kr. sidste år. Overskuddet blev denne gang på 1,8 milliarder kr. mod 1,7 milliarder kr. sidste gang.

Af overskuddet bliver der disponeret 1,5 milliarder kr. til Danish Crowns leverandører og ejere, andelshaverne.

Dermed får andelshaverne trods uændrede leverancer af svinekød 300 mio. kr. mere end sidste år.

»Vi arbejder målrettet for at sikre, at det kan betale sig for andelshaverne at være medejere af Danish Crown. Derfor skal vi som minimum være konkurrencedygtige, når det handler om den pris, vi som
aftager af deres råvarer kan betale. Derfor er det glædeligt, at vi er i stand til at levere et afkast, som er markant højere end sidste år,« siger topchef CEO for Danish Crown Kjeld Johannesen.

Han siger, at med slagteriernes nuværende afregningspriser til svineproducenterne - altså den løbende betaling for levering af svin - er der i øjeblikket intet sted i Europa, hvor det er rentabelt at være slagtesvineproducent.

Det skyldes for stort et udbud af svinekød i Europa på grund af Ruslands boykot mod import af svinekød fra Europa.

»Den vanskelige afsætningssituation på verdensmarkedet har reduceret værdien af svinekød betragteligt, og det påvirker svineproducenternes situation,« siger Kjeld Johannesen.

Koncernens to største forretningsområder – DC Foods og DC Pork - leverer i regnskabsåret begge mere end en milliard kr. til den primære indtjening.

TV: Danish Crown trodser modvind og skaber fremgang