Producent af farlige vitamin-dråber rammes af bøde og forbud

Fødevarestyrelsen har nedlagt forbud mod salg af yderligere fem nye produkter fra Inno Pharma.

Mandag er sanktioner blevet sendt til Inno Pharma, efter firmaet har trukket en række D-vitamin-dråber tilbage, da det blev klart, at de indeholder en farlige mængde D-vitamin. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Inno Pharma rammes af bøde og forbud mod at sælge fem andre produkter. Det sker efter, at firmaet har trukket en række D-vitamin-dråber tilbage, da det blev klart, at de indeholder en farlige mængde D-vitamin.

Det viser en orientering fra Fødevarestyrelsen, som Ritzau er kommet i besiddelse af.

21. juli trak firmaet produktet vitamin D3-dråber tilbage, fordi der var fundet et indhold af D-vitamin, der var 75 gange for højt og dermed farligt.

Ifølge redegørelsen har Fødevarestyrelsen 9. august udført et kontrolbesøg på Inno Pharma. Her fandt Fødevarestyrelsen, at Inno Pharmas risikoanalyse af D-vitamin-dråberne har været "mangelfuld."

Det samme, mener Fødevarestyrelsen, er tilfældet ved fem andre produkter, som Inno Pharma derfor har fået forbud imod at sælge. De fem produkter var ikke sat i produktion endnu, skriver Fødevarestyrelsen i redegørelsen.

I redegørelsen skriver styrelsen også, at den ved kontrolbesøget varslede, at Inno Pharma vil blive ramt af sanktioner.

Mandag er de sanktioner blevet sendt til Inno Pharma. Det er blevet en bøde på 90.000 for salg af farlige fødevarer. Derudover får firmaet forbud mod at sælge og markedsføre de farlige D-vitamin-dråber.

Desuden nedlægges der et forbud mod produktion af kosttilskud med tilsatte vitaminer og mineraler. Det inkluderer de fem kosttilskud, hvor risikoanalysen ved kontrolbesøget ikke var god nok.

Fødevarestyrelsen skriver, at forbuddet kan ophæves, når Inno Pharma kan præsentere "dækkende og tilstrækkelige" risikoanalyser og procedurer for egenkontrol.

»Virksomheden kan således ikke genoptage/starte nye produktioner af kosttilskud med tilsatte vitaminer og mineraler, før der foreligger nye dækkende risikoanalyser og egenkontrolprocedurer for de enkelte produktioner, og der vil blive stillet krav om analyser af produkterne inden markedsføring,« skriver Fødevarestyrelsen.