Problemlande presser virksomheder

Nu tager den danske ingeniørkæmpe Cowi konsekvensen af de mange uroligheder og korruption i Mellemøsten og drosler ned på aktiviteterne i regionen.

»Vi må erkende, at graden af korruption samt betalingsviljen dernede er blevet værre. Det kan godt være, at der står en masse byggekraner dernede, men der er jo ikke noget ved at operere der som virksomhed, hvis man ikke har sikkerhed for at få betaling for de ydelser, man leverer,« siger Cowis topchef Lars-Peter Søbye Fold sammen
Læs mere
Foto: Jeppe Bjørn Vejlø
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der har langtfra været den positive udvikling i Mellemøsten, som man kunne have håbet på. Mulighederne for at eksportere og drive lokal forretning er stadig dårlige, blandt andet på grund af en ringe betalingsvilje og korruption. Den triste melding kommer blandt andet fra en af landets største ingeniørvirksomheder, Cowi, der siden midten af 1970erne har haft en lang række aktiviteter i Mellemøsten.

Som en konsekvens vil man drosle markant ned på aktiviteterne i regionen i fremtiden. Blandt andet har man besluttet at trække sig helt ud af Bahrain, hvor man oplevede en »nedsmeltning« og »borgerkrigslignende tilstande« under det arabiske forår - og siden har normaltilstanden aldrig indfundet sig. Tværtimod.

»Vi må erkende, at graden af korruption samt betalingsviljen dernede er blevet værre. Det kan godt være, at der står en masse byggekraner dernede, men der er jo ikke noget ved at operere der som virksomhed, hvis man ikke har sikkerhed for at få betaling for de ydelser, man leverer,« siger Cowis topchef Lars-Peter Søbye og understreger, at det kun er direkte forhandlinger med regeringer og myndigheder, man vil holde sig fra.Som Berlingske Business i dag fortæller, bliver afgående topchef i Novozymes, Steen Riisgaard, ny bestyrelsesformand i Cowi. Han er enig i dispositionen.

»Set i lyset af, hvad der er sket, er det helt rigtigt. Vi kan ikke udelukke, at vi igen kan hoppe på enkelte projekter, men vi er nødt til at være meget kritiske over for mulige ordrer fra Mellemøsten i fremtiden. Når der er korruption, vil det desuden gøre det svært for Cowi at komme i nærheden af opgaverne - for den slags vil vi aldrig indlade os på,« siger han.

Hos industrigiganten FLSmidth oplever man ikke, at det er blevet værre, men man genkender problemstillingen.»Der er mange problematiske lande, hvor det er meget risikofyldt og kompliceret at drive forretning. Det skyldes f.eks. de politiske systemer og risikoen for uro. Det skal man gardere sig imod, og man skal træde varsomt,« siger topchef Jørgen Huno Rasmussen.

Hos Dansk Industri oplever nikker man genkendende til meldingerne.»Der er store udfordringer med korruption og bestikkelse. Problemerne opstår særligt, når man skal have direkte med myndighederne at gøre, og det er oftest små- og mellemstore virksomheder, der oplever det,« siger afsætningspolitisk konsulent Christine Jøker Lohmann.