Problemerne tårner sig op for Nykredit

Landets største realkreditselskab er under stort pres på en række centrale områder. Den engang så solide og offensive koncern risikerer at blive kørt agterud af de store banker, lyder advarslen.

Nykredit og topchef Michael Rasmussen står over for en række udfordringer, hvis koncernen skal holde sig i toppen blandt finanshusene. Business sætter fokus på Nykredit i de kommende dage. Foto: Lars Bahl
Læs mere
Fold sammen
Engang innovativ, offensiv og med en mægtig krigskasse. Men nu er Danmarks næststørste finansielle koncern, Nykredit, presset på en række fronter, som afføder vigtige strategiske ændringer i den kommende uger. De kan forhåbentlig sikre realkreditkoncernens fremtid.

Berlingske Business sætter i en ny artikelserie fokus på de problemer, som tårner sig op over Nykredit, inden koncernens øverste ledelse mødes med bestyrelsen om fremtidens strategi i begyndelsen af december. En af de store udfordringer er, at Nykredit skal skaffe yderligere ni mia. kroner i de kommende år for at være på sikker grund og fastholde det nuværende niveau af udlån. Men det er ikke Nykredits nytiltrådte topchef Michael Rasmussens eneste hovedpine.

For Nykredit er også presset af, at kreditvurderingsbureauerne ser skævt til den danske realkreditmodel, ligesom Konkurrencemyndighederne har modsat sig Nykredits prisstigninger, og konkurrenten BRFKredit arbejder for at løbe med Nykredits salgskanaler i bankerne.

Men det måske vigtigste spørgsmål er kvaliteten af Nykredits lånebog. For nylig tvang Finanstilsynet Nykredit til at nedskrive for 600 mio. kroner ekstra på dårlige lån og renteswaps. I dagens avis stiller en erfaren bankmand spørgsmål ved, om Nykredit Bank gemmer på flere tab.

Men Nykredit har også ejendomslån for 45 mia. kroner, som hænger ud over ud over realkreditlånegrænsen på 80 pct. For at modsvare det skal Nykredit stille yderligere sikkerhed. Det kostede alene 350 mio. kroner i årets første tre kvartaler – og denne udgift er stigende.

Bankekspert og seniorrådgiver Lars Krull fra Aalborg Universitet mener, at Nykredit kan blive kørt agterud.

»Nykredit har i mange år været vant til at være førerhund på markedet for lån med pant i fast ejendom. Man har haft både kapital og ejerstrukturen til at bakke det op, men det ser ud til, at børsnoterede banker som Nordea og Danske Bank har været bedre til at tilpasse sig. Nykredit skal nok overleve, men de står ikke i første række, når det gælder agilitet, nyudvikling og markedsandele,« siger Lars Krull.

I Nykredits hovedsæde på Kalvebod Brygge ønsker topchef Michael Rasmussen ikke at stille op til interview. I stedet svarer kommunikationsdirektør Nels Petersen: »Vi er i gang med en proces, hvor ledere og medarbejdere drøfter, hvilken vej vi skal gå. Derefter går strategiarbejdet i gang. Det kan vi ikke kortslutte ved at gå ud og udtale os nu.«