Problemer hos Novo Nordisk sætter NNITs vækst under pres

IT-selskabet, der har Novo Nordisk som den absolut største kunde, er presset.

IT-selskabet NNIT skal have ny bestyrelsesformand, da Jesper Brandgaard fratræder som bestyrelsesformand efter 15 år i stolen. Bestyrelsen foreslår, at den nuværende næstformand, Carsten Dilling, der er tidligere topchef i TDC, overtager formandsstolen. Selskabet administrerende direktør, Per Kogut (billede), ser skiftet som en glidende overgang. Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Kastrup

IT-servicevirksomheden NNIT kom ud af fjerde kvartal 2016 med en vækst i nettoomsætningen på 6,4 pct. til 769 mio. kr. i forhold til samme periode i 2015. Og på bundlinjen lyder overskuddet på 70 mio. kr. mod 68,2 mio. kr. i 2015.


Det fremgår af NNIT's regnskab for fjerde kvartal.


IT-selskabet, der har Novo Nordisk som den absolut største kunde, er dog presset af de problemer, som Novo står i. Ud af den samlede omsætning i 2016 på 2764,6 mio. kr. bidrager Novo Nordisk med de 1238,4 mio. kr. Og den andel er faldet med 5,9 pct. i forhold til 2015 set på årsbasis.


Alligevel er selskabets administrerende direktør, Per Kogut, tilfreds med udviklingen i det forgangne år.


»Jeg er især imponeret over vores vækst på 18,8 pct. hos vores kunder uden for Novo Nordisk. Det er en kraftpræstation, som bestyrker vores tro på, at vi kan vokse uden navlestrenge,« siger direktøren i en skriftlig kommentar til regnskabet og hentyder til, at NNIT var en del af Novo indtil børsnoteringen tilbage i 2014.


NNIT's kunder spænder lige fra smykkekoncernen Pandora over medicinalselskabet Lundbeck til Statens Serum Institut, Widex og Danske Bank. Og en del af de store kontrakter er indgået i 2016 - og derfor får de først helårseffekt fra i år.

»Vores strategi er at øge forretningen i andre segmenter, hvilket kompenserer for faldet i Novo Nordisk-omsætningen. Det sker blandt andet, når vi vinder ordrer fra virksomheder såsom Pandora og Danske Bank samt den internationale life science-industri,« siger Per Kogut.


Alligevel kan NNIT formentlig ikke leve op til sine langsigtede forventninger i 2017. IT-selskabet venter en vækst i omsætningen i faste valutakurser på 1-5 pct. i år. Samtidig ventes en overskudsgrad på 10 pct. - ligeledes i faste valutakurser.


»Forventningerne til væksten i nettoomsætningen ligger under de langsigtede mål på mindst 5 pct. som følge af et fald i ordrebeholdningen fra Novo Nordisk-koncernen,« skriver NNIT i regnskabet.


Selskabets langsigtede forventninger fastholdes i regnskabet på en vækst i omsætningen på mindst 5 pct. og en overskudsgrad på mindst 10 pct.