Private sygehuse taber til de offentlige

Antallet af patienter, der bliver sendt til behandling på privathospitaler i hovedstaden, er styrtdykket det seneste år.

Foto: Nikolai Linares
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

For bare et år siden sendte Region Hovedstaden ellers i stor stil patienter på privathospitaler for at få en ny hofte eller et nyt knæ, samtidig med at lægerne på flere af regionens sygehuse manglede patienter, skriver Politiken.

»Hvor vi tidligere sendte 200-300 patienter om måneden til ortopædkirurgi på privathospitaler, ligger vi nu nede under 50«, siger Jens Kristian Kragholm, der er leder af Region Hovedstadens informations- og rådgivningsenhed, som koordinerer arbejdet. Og det er ikke kun de patienter, der skal opereres i knæ og hofter, som nu i højere grad bliver behandlet på regionens egne sygehuse. Det gælder også patienter, der skal opereres for prostata eller på anden vis behandles for sygdomme i urinvejene.

Som led i arbejdet holdes der jævnligt møder mellem ortopædkirurgiske overlæger og urologiske overlæger fra hovedstadens hospitaler, som aftaler, hvordan de kan hjælpe hinanden med at behandle patienterne inden for den maksimale ventetid, skriver Politiken.

Samtidig har Frederiksberg Hospital forpligtet sig til at operere 600 ekstra patienter til en lavere pris, end privathospitalerne kan tilbyde. På den måde har hospitalets urologiske afdeling forhindret en større fyringsrunde.

»Vi vil gerne have patienterne i det offentlige system, patienterne er glade for at være her, og det er altid sjovere at udvide biksen end at skulle fyre folk«, siger Pia Berg, ledende oversygeplejerske på Frederiksbergs urologiske afdeling, til Politiken.

Hospitalet gentager nu succesen og begynder at hjemtage patienter, der skal opereres i hænderne.

Samlet er antallet af patienter, der må henvises til privathospitaler i hovedstaden, reduceret med 45 procent fra slutningen af 2009 til begyndelsen af 2011. Fra 2.700 patienter om måneden til knap 1.500 patienter.

»Jeg kan mærke, at regionens hospitaler tager fra på en helt anden måde nu«, siger Jens Kristian Kragholm til Politiken.