Private penge på vej ind i DONG

DONG Energy mangler milliarder for at kunne fortsætte sine investeringer i havvind- mølleparker samt olie- og gasindvinding. Pengene kan meget vel komme fra private pensionskasser.

DONGs nye topchef Henrik Poulsen spejder efter milliarder til nye investeringer. Her er han fotograferet ved selskabets havvindmøllepark ved Anholt, som PKA og Pension-Danmark allerede har investeret i. ?Arkivfoto: Henning Bagger Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Efter den fejlslagne børsnotering i 2008 kan private penge nu igen være på vej ind i statens energiselskab DONG Energy.

Selskabet er i dialog med hovedaktionæren Finansministeriet om at få tilført frisk kapital for at kunne fortsætte sit investeringsprogram i »koncernens profitable kerneområder« – altså havvindmølleparker samt olie- og gasindvinding. Det fremgår af en fondsbørsmeddelelse. Berlingske erfarer, at DONG er på jagt efter et beløb i størrelsesordenen 10-15 milliarder kroner.

Det sker blot en uge før, DONG aflægger årsregnskab, og ledelsen med Henrik Poulsen i spidsen fremlægger sin nye strategi.

Endnu er det ikke besluttet, hvor kapitalindskuddet skal komme fra. Det vil dog være højst overraskende, hvis staten skyder et større milliardbeløb ind i DONG i en situation, hvor reformer og nedskæringer i offentlige udgifter er på dagsordenen. Mere sandsynligt er det, at private investorer som pensionskasser kommer i spil, og det vil passe oppositionspartierne Venstre, de Konservative og Dansk Folkeparti godt.

Oppositionen ønsker privatisering

»Jeg opfatter det politiske klima sådan, at nu er tiden inde til at se, om man kan skaffe mere privat kapital ind i DONG. Det hilser vi velkommen i Dansk Folkeparti. Så længe staten har aktiemajoriteten, ser vi gerne, at der kommer flere private investorer ind, som er fokuserede på strategi og afkast i selskabet. Det kunne eksempelvis være pensionskasser,« siger René Christensen, finansordfører for Dansk Folkeparti.

Venstre sagde allerede i forbindelse med Rigsrevisionens beretning om DONG i slutningen af januar, at man ønsker private investorer ind i energiselskabet. I går gentog energiordfører Lars Christian Lilleholt (V) budskabet. De politiske udmeldinger kommer efter, at finansminister Bjarne Corydon (S) onsdag eftermiddag holdt et møde under skærpet fortrolighed med finansordførerne for regeringspartierne, Venstre, de Konservative og Dansk Folkeparti. På mødet orienterede finansministeren forligskredsen om, at DONG har brug for en økonomisk indsprøjtning i milliardklassen for at kunne fortsætte sit nuværende investeringsniveau.

Staten ejer i dag 80 procent af aktierne i DONG, og den politiske aftale omkring selskabet hviler på, at staten skal eje mindst 50,1 procent af selskabet. Det skyldes hensyn til den kritiske energiinfrastruktur og frygt for at lukke den russiske gigant Gazprom ind ad bagdøren.

Børsnotering usandsynlig

På mødet onsdag fik finansministeren bekræftet, at han har politisk opbakning til at nedbringe statens ejerandel i DONG med op til 30 procent. Men hvis man vælger at lukke private investorer ind, bliver det næppe gennem en børsnotering. Den mulighed finder obligationsanalytikere fra både Danske Bank og Jyske Bank usandsynlig, fordi energiselskabernes indtjening er presset i disse år.

»En børsnotering er dårlig timing i forhold til energiselskaber. Hvis DONG skal have udvidet kapitalgrundlaget, skal pengene komme fra de nuværende aktionærer eller fra pensionskasserne,« siger Jens Houe Thomsen, senioranalytiker i Jyske Bank.

Blandt de største pengetanke i Danmark vækker muligheden for at købe sig ind i DONG interesse.

»Hvis det bliver muligt og er en investering, der ser fornuftig ud, vil vi bestemt overveje det. DONG er et dansk selskab, der arbejder med ren energi, og det harmonerer godt med de tanker, vores medlemmer har. Det gør DONG ekstra interessant,« siger Claus Jørgensen, underdirektør i PKA.

Han understreger samtidig, at DONG skal leve op til de afkastkrav, PKA har til alle sine investeringer.

PKA har allerede investeret 2,5 milliarder kroner i DONGs vindmøllepark ved Anholt. Samme park har pensionskassen Pen-sionDanmark investeret i, men her ønsker man ikke at kommentere et muligt medejerskab af DONG. Hos giganten ATP holder man sig til gengæld ikke tilbage.

»Det lyder spændende, og vi er interesserede i at høre mere om mulighederne for at investere i DONG Energy, hvis det bliver en mulighed,« siger Dan Ulrik Weuder, under-direktør i ATP.

Finansministeriet ønsker ikke at kommentere DONGs økonomiske situation. Hos energiselskabet selv henviser kommunika-tionschef Karsten Anker Petersen til meddelelsen om, at man afsøger mulighederne for at få tilført kapital.