Private medier støtter DR i skattesag

På et bestyrelsesmøde onsdag tilsluttede brancheorganisationen Danske Medier sig DRs protest mod afgørelse i Skatterådet. Rådet afgjorde i sommer, at journalister skal beskattes, når deres arbejdsgivere betaler udgifter til bøder, tort og advokat i straffesager.

DR har nu bedt Skatterådet om et nyt bindende svar i de to sager, hvor seks journalister er blevet dømt for injurier efter straffeloven. Arkivfoto: Erik Refner Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

De private mediehuses brancheorganisation, Danske Medier, støtter DRs protester mod et såkaldt bindende svar fra Skatterådet, som siger, at journalister skal beskattes af de beløb, deres arbejdsgivere betaler for dem til bøder, tort og advokatomkostninger, hvis de dømmes efter straffeloven.

Seks DR-journalister er i to nyere sager dømt efter straffeloven, og DR har betalt omkostninger på 3,5 mio. kr. på de to sager. Ifølge Skatterådet skal journalisterne altså beskattes af pengene. DR kan også vælge at betale skatten, men så kan udgifterne løbe op i otte mio. kr.

Det er medieretsekspert og advokat Michael Christiani Havemann, der har stillet spørgsmålet til Skatterådet, og afgørelsen er siden bakket utvetydigt op af skatteminister Benny Engelbrecht (S).

Men Danske Medier er stærkt bekymret for den »chilling effect«, som organisationen frygter, afgørelsen kan få på kritisk journalistik i Danmark. Organisationens direktør Ebbe Dal siger:

»Vi skriver i første omgang en støtteerklæring til DR om sagen, ligesom Journalistforbundet har gjort. Vi vil gå Skat på klingen og se, om de holder fast ved deres afgørelse, når det bliver bedre belyst. Derudover vil vi kontakte det politiske system om nødvendigt,« siger han.

»Vi risikerer, at hvis du og dine kolleger ved, at der kan hænge en betydelig økonomisk risiko over jer, så tænker I måske en ekstra gang på, om det nu er det værd at gå ind i en kontroversiel sag.«

Men eksperterne siger jo, at det kun er i sjældne og grove sager, hvor journalisten skriver noget, som hun enten ved eller burde vide er forkert, at journalisten dømmes efter straffeloven og dermed beskattes af arbejdsgiverens udgifter til sagen?

»Det er muligt, men de sjældne tilfælde kan jo netop være de vigtige tilfælde. Derfor skal man tage det ligeså alvorligt, som hvis det foregik hver dag,« siger Ebbe Dal.

Chefredaktøren enig

Berlingskes chefredaktør Lisbeth Knudsen er enig:

»Skatterådets afgørelse risikerer at lægge en dæmper på den kritiske journalistik. Jeg er bekymret for, at det har en afsmittende effekt på, om nogen overhovedet tør bevæge sig ind i den kritiske journalistik, hvor den bliver kontroversiel, og hvor den også kan blive farlig,« siger hun.

Ekstra Bladets chefredaktør Poul Madsen har denne kommentar:

»Vi yder naturligvis juridisk assistance til journalister, der får sager i forbindelse med deres job, og betaler også eventuelle bøder. Det vil vi fortsætte med. Hvordan vi håndterer det i forhold til Skatterådets afgørelse, tager vi silling til, når en af vore journalister eventuelt får en sag med Skat,« siger han.

DR har på vegne af en række medarbejdere stillet et nyt spørsmål til Skatterådet, som har indvilget i at vurdere sagen igen.