Privat netkikkeri afsløres alligevel

Man skal ikke tro, at man er anonym, når man færdes på nettet - heller ikke når man bruger internetprogrammernes særlige funktion, som ellers skulle sikre dette.

Internetprogrammerne giver mulighed for at færdes uovervåget på nettet - men det holder ikke. Her er Google Chromes forklaring. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

De besnærende ord om at kunne færdes på Internet, uden at andre kan kikke med, skal ikke tages for gode varer. Den nye funktion, som stort set findes i alle store internetprogrammer, er hullet som en si.

Læs også: Web-angreb afslører hvor du bor

I et forsøg på at hjælpe de mange, som er bekymret over, at al deres internetbrug efterlader spor overalt, indførte de store internetprogrammer - Internet Explorer, Firefox, Google Chrome, Opera, Apple Safari m.fl. - en ny funktion. Her kan man åbne et særligt vindue, som efter sigende ikke sladrer om, hvilke sider man besøger, hvor man tidligere har været m.m., og som sletter al information, der ellers bliver samlet op, når man besøger et hvilket som helst netsted. Det omfatter de små cookie-tekstfiler, tidligere besøgte netsider og andet, som netprogrammerne normalt gemmer.

I Firefox kaldes det for Privat browsing, i Internet Explorer InPrivate-browsing og i Google Chrome Inkognito.

De små sladrer

Men en undersøgelse fra det amerikanske Stanford University viser, at det udsagn ikke holder. Computerforsker Dan Bonehs hold påviser, at de mange ekstra småprogrammer, som man installerer i sit internetprogram, sladrer om alt det, som ellers skulle holdes privat.

Læs også: Tysk krav til Apple: Vis os, hvad I ved om os

Imidlertid ødelægger de mange ekstrafunktioner, som man installerer via småprogrammer eller tilføjelser (på engelsk kaldet »plug-ins«) denne sikkerhed. Småprogrammer kan være annonceblokeringsværktøjer, hjælp til søgninger m.fl. De rydder nemlig ikke nødvendigvis deres hukommelse, og dermed sladres der alligevel om, hvor man har været på besøg.

Undersøgelsen viste i øvrigt, at privatfunktionen hyppigst anvendes, når man besøger »voksensider« på nettet...

Læs også: Retssager mod Google rykker nærmere

Der findes en række både gratis- og betalingstjenester, som sikrer anonymiteten, så hverken ens internetudbyder eller arbejdsgiver kan spore, hvor man har været.