Prisvindende ægtepar sælger livsværket for over 700 mio. kr.

Her er de vigtigste ting, du skal vide, før du starter din dag. Vi læser erhvervsnyhederne og tjekker aktiekurserne, før du står op, så du kun behøver at læse én artikel fra morgenstunden for at være helt opdateret.

»Det føles rart at få Axcel med ombord på den ekspansion, vi gerne vil ud på,« siger Marie-Louise Bjerg, adm. direktør i Mountain Top, efter selskabet netop er blevet solgt for et trecifret millionbeløb. Fold sammen
Læs mere
Foto: Emil Hougaard
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Godmorgen,

Der bliver for alvor taget hul på den danske regnskabssæson onsdag, når medicinalgiganten Novo Nordisk giver en status på årets første ni måneder. Så er det også i dag, at Kåre Schultz har første arbejdsdag hos israelske Teva. Velkommen til dagens nyhedsoverblik.

1
Danskere sælger livsværk til kapitalfond

Efter mere end årti i spidsen for virksomheden Mountain Top Industries har ægteparret Marie-Louise og Lars Bjerg taget en stor beslutning.

I denne uge har de solgt deres livsværk til den danske kaptalfond Axcel for et beløb, der værdisætter selskabet til mellem 700 og 750 mio. kr., skriver Børsen. Ægteparret oplyser, at de i forbindelse med salgsprocessen har været i kontakt med omkring 15 potentielle købere.

»Vi har brugt det meste af året på at finde en partner, og det føles rart at få Axcel med ombord på den ekspansion, vi gerne vil ud på. Det er en stor beslutning, men vi er ikke i tvivl om, at det er det rigtige at sælge nu,« siger Marie-Louise Bjerg, der er adm. direktør i Mountain Top.

Selskabet, der laver udstyr til pick-up biler, har været på lidt af et eventyr. Da finanskrisen kom, oplevede ægteparret et fald i omsætningen på 60 pct. i deres fælles virksomhed. De seneste syv til otte år er det dog gået stærkt med væksten, og i seneste regnskab fik Mountain Top Industries et resultat på 46 mio. kr. Som kronen på værket blev Marie-Louise og Lars Bjerg kåret som Årets Ejerleder 2016 hos PwC sidste år.

Få breaking news og det bedste overblik fra Business.dk morgen og eftermiddag.

- eller modtag hver uge et prioriteret overblik over investorstof, privatøkonomi, ejendomme, digtal, karriere, media og vækst.

Se alle nyhedsbreve

2
Vi er verdensmestre i pensionsopsparing

Danmark er ikke alene det land i verden, som har den højeste pensionsopsparing. Vi er også det land, hvor opsparingen vokser mest.

Nye tal fra OECD viser, at den danske pensionsformue er kommet på 4.315 mia. kr. Dermed udgør vores pensionsformue 209 pct. af BNP. Til sammenligning lå tallet på 136 pct. i 2006.

Økonomer glæder sig over verdensmestertitlen, men de er uenige om, i hvilket omfang den store formue aflyser behovet for nye reformer, der skal få danskerne til at arbejde mere og øge produktiviteten.

Læs hele historien i Berlingske (kræver abonnement).

3
Lego-familien køber over halvdelen af Fitness World

Pengetanken Kirkbi, der ejes af Lego-familien, viser endnu en gang muskler. Investeringsselskabet meddelte tirsdag aften, at det overtager 64 pct. af aktierne i Danmarks største fitnesskæde, Fitness World.

Handlen betyder, at FSN Capital kan sende en række penge tilbage til sine ejere, mens kapitalfonden samtidig bevarer kontrollen i selskabet.

»Fitnessbranchen udvikler sig hurtigt, og markedet er i vækst. Jeg ser Kirkbis investering som udtryk for, at der er en tiltro til, at Fitness World fortsat kan udbygge sin position på det danske og europæiske marked,« siger adm. direktør i Fitness World, Steen Albrechtslund i en pressemeddelelse.

4
Kvotekonger har tætte bånd til revisorer

Hvor uafhængige er de revisorer egentlig, der skal holde kritisk øje med regnskabsaflæggelse og revision i flere af de såkaldte kvotekongers virksomheder? Det bliver nu sat alvorlige spørgsmålstegn ved, skriver Politiken.

En gennemgang af MC Revisions aktiviteter viser, at revisionsfirmaets direktør og to ejere har tætte forbindelser til flere af de selskaber, hvis regnskaber MC Revision har ansvaret for at føre kontrol med - heriblandt virksomheder, der tilhører kvotekongerne John-Anker Hametner Larsen og Henning Kjeldsen.

Ifølge flere eksperter indikerer de tætte forbindelser mellem MC Revision og klienten John-Anker Hametner Larsen et brud på revisionsloven.

Det skal investorerne holde øje med

Der er interessante nøgletal på programmet i dag, påpeger Nordeas seniorstrateg, Andreas Østerheden:

 • Investorerne vågner op til en god stemning på de asiatiske markeder efter positive regnskabsaflæggelser. I nat fik vi også kinesisk erhvervstillidsdata, som kom ud i linje med markedets forventning, men som viser lidt svaghed under overfladen. Det er i lighed med de data, vi også fik fra fremstillingssektoren fra Kina i går, men samlet set er investorerne tilfredse, og det vil også smitte af i Europa. Senere på dagen får vi det fulgte erhvervstillidstal fra USA (ISM), som sidste måned kom ud på et bomstærkt niveau.
 • Senere på dagen vil vi få flere regnskabsaflæggelser, og mens det endnu er for tidligt at konkludere på de europæiske regnskaber, så ser de amerikanske stærke ud. Af bemærkelsesværdige regnskaber får vi bl.a. aflæggelser fra Facebook og Tesla senere på dagen.
 • Sidst på dagen slutter den amerikanske centralbanks rentemøde, og vi vil få kommentarer til seneste data og den økonomiske udvikling. Selv om vi ikke forventer de store overraskelser eller udmeldinger, er det stadig værd at følge med i.

Det sker ellers i dag

 • Novo Nordisk kommer med regnskab for tredje kvartal kl. 07.30. Følg udviklingen her.
 • Kl. 08.00 løfter Danmarks Statistik sløret for salget af ejerlejligheder, huse og sommerhuse i august.
 • Spar Nord kommer kl. 10.00 med regnskab for årets tredje kvartal.
 • Den nu tidligere Lundbeck-boss Kåre Schultz tager hul på et nyt kapital som topchef for Teva.

Det sker på markederne

De asiatiske aktier ligger med solide stigninger onsdag morgen. Overraskende høj amerikansk forbrugertillid og gode data fra industrien i såvel Japan som Kina danner baggrund for investorernes begejstring fra starten af november måned.

Regionen bliver ført an af massive stigninger i Tokyo, hvor de japanske aktier ligger på det højeste niveau i 21 år efter accelererende overskud hos storeksportører som Sony og Nitto Denko.

 • Nikkei 225 i Japan: +1,7 pct.
 • Hong Kongs Hang Seng: +0,6 pct.
 • Sydkoreas Kospi: +1,1 pct.
 • Indiens BSE: +1,1 pct.