Prisstigninger og inflation skaber frygt i Salling Group: »Vi står i en helt anden virkelighed«

Efter historisk gode år i Salling Group rammer en markant anden virkelighed nu dagligvarekoncernen. Buldrende inflation og rekordhøje prisstigninger på råvarer og energi skaber frygt for, hvad årene forude bringer, og topchef Per Bank justerer forventningerne derefter.

Per Bank, administrerende direktør i Salling Group, der står bag dagligvarekæderne Netto, føtex og Bilka, regner stærkt med, at 2022 bliver et svært år. Og han frygter, at det vil fortsætte. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henrik Kastenskov
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I Danmark største dagligvarekoncern, Salling Group, lægger topchef Per Bank ikke skjul på, at to års vækst nu ser ud til at stoppe.

»Vi står i en helt anden virkelighed.«

Efter historisk gode resultater i 2020 og 2021 forventer koncernen, der beskæftiger godt og vel 61.000 medarbejdere på tværs af Danmark, Tyskland og Polen, nu massive udfordringer i lyset af en buldrende inflation og rekordhøje prisstigninger på råvarer og energi.

»Den aktuelle krise gør det svært at glæde sig over regnskabet for sidste år. Der er kun tabere; lige fra kunder til leverandører og i detailhandlen,« siger Per Bank, der står i spidsen for blandt andet Netto, Bilka og Føtex.

Salling Group udvidede i 2021 med over 301 butikker i Polen ved købet af Tesco – hoveddelen i investeringer for fire milliarder kroner – og leverede en omsætning på 66 milliarder kroner sammenlignet med næsten 61 milliarder kroner året før. Resultatet af den primære drift steg også fra 2.8 milliarder kroner til tre milliarder kroner.

Men alt det er altså svært at glædes over for Per Bank, der siger, at han i sine 30 år i branchen ikke har oplevet noget lig det, der sker nu.

Fyringsrunde på vej?

Som eksempel kan det nævnes, at producentpriserne i marts steg med 35 procent sammenlignet med året før – den største stigning nogensinde.

Coop, der står bag supermarkedskæder som Fakta, Kvickly og SuperBrugsen, reagerede for nylig ved at fyre 100 medarbejdere på sit hovedkontor.

Det er dog ikke noget, Salling Group kommer til at gøre, siger Per Bank:

»Vores hovedkontor er så effektivt, som vi skal være, og vi tilpasser det løbende, men vi har absolut ingen planer om at afskedige på vores hovedkontor.«

Hvad med uden for hovedkontoret?

»Det er jo meget svært at sige. Vi ansætter 500 personer om ugen i hele koncernen. Vi er 61.000 medarbejdere, og der er fluktuation hele tiden.«

Men kommer I til at fyre flere, end I ansætter?

»Nej, det tror jeg ikke. Generelt har vi et meget stærkt discountkoncept, og det vinder i øjeblikket. På tværs af vores kæder forventer jeg ikke, at vi kommer til at afskedige flere, end vi ansætter.«

Når I selv siger, at det bliver et svært år, så er spørgsmålet også, hvorvidt prisstigningerne, I oplever, skubbes over til forbrugeren – det kan I vel ikke gøre én til én?

»Nej, men det er også derfor, vi kommer til at få en lavere indtjening. Men det ville være helt umuligt, hvis vi skulle afskedige medarbejdere i forhold til den lavere indtjening, vi kommer til at få,« siger Per Bank og betoner, at »det er meget svært at give garantier«.

»Det handler også om, at vi i butikkerne har nogle lønprocenter, vi opererer efter i forhold til det salg, der er i butikken.«

Per Bank er glad for, at hans medarbejdere under corona har leveret så gode resultater. Det er deres fortjeneste, siger han. Men hvad er hans største bekymringer for fremtiden, spørger Berlingske.

»Det er, hvis inflationen på varerne tipper over i en lige så stor inflation på lønningerne. Så kommer inflationen ikke til at stoppe til næste år.«

»Hvis det sker, så har vi en helt anden situation, end vi har haft de seneste ti år, og det bekymrer mig. For vi har haft stabile og lave priser i den tid, og i de 30 år, jeg har været i branchen, har jeg aldrig oplevet noget lignende.«

Hvad vil I gøre for at navigere i det, hvis det sker?

»Så må vi se. Der er mange ting, man kan gøre, men det må vi se på til den tid,« siger Per Bank.