Prispresset mærkes nu også hos Vestas

Vindmølleproducenten Vestas har netop offentliggjort sit regnskab for årets ni første måneder, og det står klart, at Vestas nu også mærker prispresset i markedet. Selskabet præciserer sin omsætning opad, men sænker sine forventninger til indtjeningen.

Anders Runevad, administrerende direktør for Vestas, har netop præsenteret markedet for vindmølleproducentens regnskab for tredje kvartal. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det stigende konkurrence på markedet for landvindmøller begynder nu at mærkes hos vindmølleproducenten Vestas, der netop har offentliggjort sit regnskab for årets første ni måneder. Selskabet indsnævrer sine forventninger til både omsætning og driftsresultat, men hvor Vestas' præciseringer de seneste tre år kun har haft kurs opad, strammer prispresset nu forventningerne til årets driftsresultat nedad. Tidligere forventede Vestas at tjene 12-14 pct. på EBIT-niveau, men nu forventer man 12-13 pct.

Set over årets første ni måneder har Vestas haft en omsætning på 6,8 mia. euro mod 6,9 sidste år. Vindmølleproducenten har på bundlinjen tjent 599 mio. euro mod 622 mio. euro sidste år.

»I tredje kvartal leverede Vestas en øget ordreindgang og en sund indtjening i et marked der oplever en accelereret konkurrence og faldende profitabilitet. Både vindmølleordrebeholdningen og serviceomsætningen steg 18 pct. i forhold til sidste år, mens omsætningen for årets første ni måneder er på niveau med 2016. Med et marked der er i fortsat hastig udvikling, forbliver fokus på at bevare vores førerposition ved at eksekvere på strategien og øge vores effektivitet,« siger Anders Runevad, adm. direktør i Vestas.

Issoleret set på tredje kvartal var omsætningen på niveau med sidste år, mens driftsindtjeningen ligger 13 procent under. Det hører dog med til fortællingen, at Vestas stadig har en klart bedre indtjening end sine konkurrenter, der i en længere periode har meldt om prispres på flere kernemarkeder. Det ændrer dog ikke på, at Vestas over stort set hele paletten skuffer analytikerne - ikke mindst på føromtalte EBIT-margin, hvor Vestas i kvartalet har leveret 12,9 pct. mod en markedsforventning på 14,5 pct.

Det stigende prispres i vindmølleindustrien har været et tema i nogle kvartaler efterhånden. Det er ikke mindste omstillingen af støtteregimer over imod auktioner, som er med til at lægge pres på indtjeningen - og i Vestas tilfælde har man også en smule valutamodvind fra det vigtige amerikanske marked, hvor dollaren er blevet svækket kvartalet igennem.

Nordnets investeringsøkonom Per Hansen forventer en rød markedsåbning fra Vestas.

»Investorerne vil givetvis reagere med skuffelse på dagens regnskab. Frygten for at prispresset er stigende er intakt og seneste regnskab fra Siemens/Gamesa fjerner i hvert fald ikke bekymringerne om at der skal kæmpes hårdere om ordrerne til lidt lavere priser. Det går ud over profitabiliteten, og det er det som driver aktiekursen,« skriver han i en kommentar.