Priskrig på vej på mini-PCer

Hewlett-Packard sender tre nye og billigere mini-PCer på gaden. Apple vil derimod ikke lege med på det boomende, nye marked, som risikerer at blive ramt af varemangel før jul.

Sådan ser HPs nye våben i mini-PC-krigen ud. HP Mini 1000 kommer til april 2009 til Danmark. Foto: HP Fold sammen
Læs mere
Nu bliver der for alvor krig på et helt nyt PC-marked, nemlig på de helt små mini-PCer. Verdens største computerfabrikant starter nemlig en priskrig ved at sende tre nye modeller på gaden. Inden det sker, kan der ende med at være udsolgt til jul.

Hewlett-Packard (HP) kom senere ud med sin hidtil eneste mini-PC, HP 2133, men efter at have set hvordan de absolut bærbare computere har åbnet et helt nyt marked, kommer nu anden angrebsbølge - til langt færre penge.

HP sender nu sin HP Mini 1000 ud i tre udgaver. Med Linux som styresystem fåes den for 379 dollars (2.200 kroner), med Windows 399 dollars (2.350 kroner) og i en særlig designerudgave for 699 dollars (4.100 kroner). Mini 1000 fåes med en skærm på enten 8,9 eller 10,2 tommer, begge med en opløsning på 1.024 x 600 pixler. Også harddiskens størrelse og batteriets kapacitet varierer på priserne. Tastaturet er 92 procent af størrelsen på en normal PC, og der er indbygget Bluetooth-radioteknologi og trådløs netadgang.

Samtidig kommer Compaq Mini 700, også fra HP - en mini-PC med 10,2 tommer skærm og en tykkelse på blot 2,5 cm. Der er også her indbygget Bluetooth, trådløst net, netkamera og mikrofon, ligesom tastaturet igen er 92 procent af standardstørrelsen. Begge modeller - Mini 700 og Mini 1000 - anvender chipgiganten Intels strømbesparende Atom N270-processor, så batteriet holder længere.

De engelske udgaver af HPs mini-PCer kommer i handelen fra nytår. Først til april 2009 kommer de i handelen i Danmark. Priserne ligger ikke fast endnu.

Gedigen salgssucces i Danmark

Mini-PCerne er fortsat tænkt som et supplement til den normale bærbare (eller stationære) PC. Alene størrelsen betyder, at man har sikret sig en fast aftale med sin fysioterapeut, hvis man sidder alt for mange timer foran skærmen. Til gengæld er de blevet en salgssucces uden lige. Siden de første kom til Danmark for under tre måneder siden, menes der solgt op mod 30.000 af dem herhjemme.

Acer, som har hjemme på Taiwan, overhalede således giganterne HP og Dell på PC-salget i Danmark i tredje kvartal i år og blev bedst sælgende PC-fabrikant herhjemme. Det er især salget af Acers lille Aspire One-mini-PC, der har trukket godt.

Richard Doherty, der er analytiker i teknologianalysefirmaet Envisioneering, forudser direkte mangel på mini-PCer.

»Vi forventer, at der bliver mangel på dem før jul,« siger han til finansavisen Financial Times.

Men udviklingen går også stærkt. LG, som kendes for fladskærmsfjernsyn og telefoner i Prada- og Chocolate-design, har indbygget turbo 3G-modem i sin første mini-PC, X110. Dermed slipper man for de løse modemer, når computeren skal bruge det hurtige mobilnet til f.eks. at hente og sende post, gå på nettet, arbejde med programmer og data inde fra firmaet o.s.v.

Apple: Nej tak

IT-producenten Apple, som har stået for utallige teknologiske nyskabelser, skal man dog ikke forvente at se på det populære - men billige - marked for computere. »Vi ved ikke, hvordan man laver en computer til 500 dollars, som ikke er en bunke skrammel, og vor DNA vil ikke tillade os at sende sådan en af sted,« sagde Apples topchef Steve Jobs i sidste uge.