Priskrig før jul skal afgøre DVD-strid

Førjuleudsalg skal bidrage til at finde en vinder i kampen om at blive fremtidens DVD.

Foto: Lea Meilandt Mathiesen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En ny priskrig skal her i de sidste dage op mod jul forsøge at få forbrugerne til at vælge markant side i kampen mellem de to, nye DVD-formater i høj kvalitet.

Allerede nu er Blu-ray-afspillere i USA faldet til under 300 dollars (1.560 kroner), mens de konkurrerende HD-DVD-afspillere kan købes for under 200 dollars (lige omkring 1.000 kroner). Men eftersom nøglekomponenterne i afspillerne bliver stedse billigere, ventes priserne på begge afspillertyper i begyndelsen af 2008 at falde yderligere - til under 150 dollars.

Dermed spidser den endelige kamp mellem de to konkurrerende bud på DVDens afløser til.

Bag Blu-ray-formatet, symboliseret ved den blå laserstråle, står den japanske elektronikgigant Sony, som i sin lejr har samlet en række filmselskaber som Walt Disney, 20th Century Fox og Metro Goldwyn Mayer.

HD-DVD-formatet, symboliseret ved en rød laserstråle, er udtænkt af japanske Toshiba og bakkes op af blandt andre IT-giganten Microsoft samt - for nylig - de to filmselskaber Paramount og DreamWorks Animation.

De to skiver er i størrelse identiske med dagens DVD-skiver, men der kan være langt flere data på dem. Det er også nødvendigt for at få den langt bedre kvalitet frem, når film frem over skal vises på store, højtopløselige TV-skærme.

Opslidende strid som i videoens dage

Kampen mellem Blu-ray og HD-DVD drager paralleller til datidens kamp mellem de to videofilmformater Betamax og VHS, hvor sidstnævnte vandt efter flere års opslidende kamp. Mange analytikere betragter den nye strid som lige så opslidende, og forbrugerne er tilbageholdende med at investere i det rigtigt dyre udstyr. Her hjælper det så, at den største, amerikanske varehuskæde Wal-Mart forleden på blot en enkelt dag fik afsat flere end 90.000 HD-DVD-afspillere fra Toshiba, da prisen blev sat ned til blot 99 dollars, skriver Financial Times.

Omvendt stod Blu-ray for 72 procent af alt salg af DVD-skiver i højdefinition (HD) ved den amerikanske Thanksgiving-dag for nylig, mens HD-DVD-siden kun klarede 27,4 procent af salget.

Kæmpe messe i søgelyset

Til januar holdes verdens største messe for forbrugerelektronik Consumer Electronics Show (CES) i spillebyen Las Vegas i Nevada, USA. Her vil der blive øget fokus på, hvordan det går de to lejre, og alle vil forsøge at aflæse, om den endelige sejr for den ene part er i syne.

Business.dk dækker i øvrigt CES-messen fra Las Vegas.