Prisfald på mejerivarer truer dansk landbrug på ny

Der hænger mørke skyer over markederne de kommende måneder, lyder det fra danske mælkeproducenter.

Foto: Henning Bagger. ARKIVFOTO
Læs mere
Fold sammen

I landbruget var glæden stor, da priserne på mejerivarer i januar og februar begyndte at stige. Men på få uger er situationen vendt, og priserne på mejerivarer er siden styrtdykket 22 pct. på de globale råvarebørser.

Det skriver Jyllands-Posten Erhverv.

- Det er meget, meget mørke skyer, der hænger over markederne de kommende måneder. Mindst 80 pct. af mælkevareproducenterne kan ikke tjene penge med de mælkepriser, vi har nu. Det er derfor yderst alvorligt, hvis prisen den kommende tid falder yderligere, siger Kjartan Poulsen, formand i Landsforeningen af Danske Mælkeproducenter, til Jyllands-Posten Erhverv.

Egenkapitalen hos store kvægbedrifter i Danmark er nu i gennemsnit negativ, og de færreste er derfor polstret til at modstå en ny krise.

Tidligere i år fjernede EU mælkekvoterne, og sektoren må nu producere alt det mælk, den ønsker. Derved bidrager producenterne selv til den negative spiral, idet stigende produktion er med til at presse priserne nedad.

Imidlertid er kinesiske købere så godt som forsvundet fra verdensmarkedet, hvilket er alvorligt for danske mejeriproducenter, eftersom Kina frem til begyndelsen af 2014 var verdens største importør af mejerivarer.

/ritzau/FINANS

 

Redaktion +45 33 30 03 35 Ritzau Finans, E-mail:finans[AT]ritzau.dk, www.ritzaufinans.dk