Priserne på RAM styrtdykker

Hvis du er på udkig efter billig RAM, så er der gode chancer i den kommende tid.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det ser ud til at DRAM-priserne vil fortsætte med at falde i de kommende måneder. Sådan lyder vurderingen fra analysefirmaet DRAMExChange, som følger med i de stærkt svingende priser på markedet for computer-hukommelse.

Priserne for DRAM falder i øjeblikket kontinuerligt – et 2 GB modul til notebooks (SO-DIMM) kan eksempelvis købes til under 40 dollar nu – men de er stadig langt over lavpunktet i slutningen af 2008.

På det tidspunkt, hvor priserne var på det laveste, kunne et 2 GB SO-DIMM modul købes til omkring 20 dollar.

Hukommelses-markedet følger en cyklus, hvor priserne normalt falder når producenterne skifter til en mindre strukturbredde. Det betyder naturligt nok, at der kan fremstilles flere chips fra den samme plade (wafer).

For to år siden gennemførte industrien et sådant skift til en lavere strukturbredde, og det kom samtidig med finanskrisen, som betød at computersalget faldt dramatisk. Det skabte overproduktion, og priserne røg i bund.

Men i begyndelsen af 2009 reagerede industrien ved at drosle produktionen og siden er priserne steget igen. Indtil i år, hvor priserne for hukommelse altså er begyndt at falde igen.

Flere producenter frygter ligefrem, at man igen ender i en situation hvor der produceres flere RAM-moduler end markedet kan aftage – og det kan få priserne til at falde yderligere.

Først med lanceringen af Intels mobile Sandy Bridge platform til næste år regnes med fornyet vækst i pc-salget – og det kan så få DRAM-priserne til at stige igen.