Pris på virksomheders realkredit fordoblet

Virksomhedernes udgifter til realkreditlån vokser voldsomt. Økologisk landmand fik det løbende gebyr, bidragssatsen, sat op fra 0,3 til 1,4 procent.

Niels Mejnertsen, der driver flere økologiske landbrug, er hårdt ramt af de stigende bidragssatser hos realkreditten. Foto: Jens Nielsen Fold sammen
Læs mere

I kølvandet på finanskrisen er virksomhedernes udgifter til realkreditlån fordoblet – og i mange tilfælde tre- og firedoblet. Siden 2008 er den såkaldte bidragssats, som er det løbende gebyr på et realkreditlån, steget fra et gennemsnit på 0,36 til 0,7 procent. Priserne forhandles individuelt for virksomheder, og især mindre virksomheder og landbrug har oplevet meget højere stigninger på i nogle tilfælde to procentpoint.

Niels Mejnertsen driver fire økologiske gårde på Sjælland og fik sin bidragssats sat op fra 0,3 til 1,4 procent. Efter en forhandling i går regner han med at »slippe« med én procent, hvilket vil give ham en ekstraregning på en halv million kroner om året.

»Konkurrencen er forsvundet, og realkreditselskaberne benytter sig af det og opfører sig, som de har lyst. Hvis de vil tjene det dobbelte på en kunde, så har man ikke noget valg,« siger Niels Mejnertsen.

Samme melding lyder fra Håndværks-rådet.

»Jeg kan ikke se, hvorfor der skal være så store udsving. Det kan være svært for en virksomhed at håndtere så store ryk,« siger cheføkonom i Håndværksrådet, Jacob Thiel.

Stigningerne skyldes ifølge realkreditbranchen både de faldende ejendomsvurderinger, og at prisen på kapital som følge af krisen er steget.

Hos en af de helt store låntagere i form af ejendomsinvesteringsselskabet Dades har man også for alvor mærket, at bidragssatserne er skruet i vejret.

»Vi må spørge, om stigningerne er udtryk for en nødvendighed, eller om der er tale om et vindue, hvor realkreditinstitutterne kan forhøje bidragssatserne uden risiko. De større bidragssatser udligner i væsentlig grad det rentefald, vi har haft i perioden,« siger adm. direktør i Dades, Boris N. Kjeldsen.