Prince-ejer fyrer op for overtagelse af Camel for svimlende sum

Den globale cigaretindustri er rygende varm, og endnu en milliardhandel er undervejs. To af verdens allerstørste er tæt på at smelte sammen, efter at British American Tobacco har bekræftet et bud på 320 mia. kr. i resten af aktierne i amerikanske Reynolds.

De danske cigaretklenodier Prince, King's og Cecil er meget tæt på at komme i samme familie som ikoniske cigaretbrands som Camel og Pall Mall. Fold sammen
Læs mere
Foto: © Lucas Jackson / Reuters

De danske cigaretklenodier Prince, King's og Cecil er meget tæt på at komme i samme familie som ikoniske cigaretbrands som Camel og Pall Mall.

Ejeren af de danske cigaretmærker, British American Tobacco (BAT), har nemlig lagt et gigantisk bud på aktierne i Reynolds American Inc., som er moderselskab for det gamle amerikanske, tobaksselskab R.J. Reynolds, der ejer mærkerne Camel og Pall Mall.

Det skriver Wall Street Journal sammen med flere andre internationale medier.

BAT ejer i forvejen ca 42 pct. af Reynolds, men går nu efter en endelig overtagelse af konkurrenten. Buddet på de ca. 58 pct. af aktierne, som BAT ikke ejer i forvejen, løber op i 47 mia. dollar, eller hvad der svarer til svimlende 320 mia. kr.

Reynolds har rødder tilbage til 1875, hvor Richard Joshua Reynolds etablerede en cigaretfabrik i Winston-Salem under navnet RJ Reynolds. I 1913 lancerede RJ Reynolds mærket Camel, som dengang var det første landsdækkende cigaretmærke i USA.

I dag ejer Reynolds kun Camel i USA. I resten af verden er Camel-mærket, der er et af verdens bedst kendte cigaretmærker, ejet af Japan Tobacco International, som købte rettighederne til mærket i 1999 fra Reynolds.

Nu er der lagt op til, at en af USA's ældste tobaksproducenter kommer endeligt ind under BAT. Reynold Americans aktionærer skal beslutte, om de vil acceptere buddet fra BAT, der svarer til en præmie på 20 pct. i forhold til den aktuelle aktiekurs i tobaksselskabet. Buddet fra BAT værdisætter Reynolds til 550 mia. kr.

Ifølge Wall Street Journal vil en endelig sammensmeltning af BAT og Reynolds skabe verdens største cigaretfirma mål på omsætning.

Handlen kommer efter flere år med flere store fusioner og opkøb i den internationale tobaksindustri. Tidligere i år købte selvsamme Reynolds eksempelvis cigaretfirmaet Lorillard Inc. for 25 mia. dollar (170 mia. kr.). Det førte til, at Reynolds måtte frasælge kendte mærker som Kool, Salem og Winston for at få handlen til at gå igennem.

Udover de danske cigaretklenodier ejer BAT i forvejen en række ikoniske mærker såsom Lucky Strike, Kent og Dunhill.

BAT købte House of Prince, der er selskabet bag de danske cigaretmærker, tilbage i 2008. Også dengang skete det efter at BAT i en årrække havde ejet en minorietspost i selskabet gennem en længere årrække. BAT havde faktisk siden 1972 ejet godt 30 pct. af House of Prince. Hovedejeren var Skandinavisk Tobakskompagni, og bag det stod de tre gamle tobaksfamilier Augustinus, Obel og Færch som ejere.

I 2008 endte årtiers tilnærmelser så med, at Skandinavisk Tobakskompagni solgte sine cigaretter til BAT. Udover Prince, King's og Cecil røg mærker som Savoy og Look dermed på udenlandske hænder. BAT betalte dengang 12 mia. kr. for resten af aktierne i House of Prince.

Tilbage stod så et lille dansk tobaksselskab, som ændrede navn til Scandinavian Tobacco Group, som alene fokuserede på cigarer, pibetobak og tobak til rul-selv-cigaretter. Scandinavian Tobacco Group er siden blevet verdens største cigarproducent og blev børsnoteret tidligere i år. Selsklabet har i dag en markedsværdi på børsen på små 12 mia. kr.