Presset TDC bliver til YouSee i Danmark

Danmarks største telekoncern nedskriver sin værdi med 4,6 milliarder kroner som led i ny strategi som følge af en fortsat forværret økonomi, som nu koster aktionærerne det lovede udbytte.

TDCs nye topledelse fremlægger onsdag sin nye strategi for Danmarks største telekoncern. Arkivfoto: Thomas Breinstrup Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

TDC slår alle sine aktiviteter over for privatkunder i Danmark sammen under navnet YouSee fra 1. juli i år og vil frem til 2018 poste store penge i at opgradere sit kabelnet, så hver anden husstand i Danmark vil kunne købe en superhurtig internetforbindelse på op til en gigabit i sekundet.

Samtidig nedskriver TDC sin danske forretnings værdi med 4,6 milliarder kroner, og TDCs aktionærer får alligevel ikke det lovede udbytte.

Desuden reorganiseres TDCs erhvervsforretning i Danmark, og i Norge vil det TDC-ejede kabel-TV-selskab Get som ventet begynde at sælge mobiltelefoni for at give TDC et større fodaftryk i landet.

Udmeldingerne kommer få timer, før TDC i London onsdag holder såkaldt kapitalmarkedsdag, hvor topchef siden august 2015, Pernille Erenbjerg, fremlægger TDCs nye strategi frem til 2018 under titlen »Altid enklere og bedre«, efter at hun gennem det seneste halve år har skiftet store dele af direktionen ud med egne folk.

Den nye strategi skal spare mellem 600 og 700 millioner kroner i 2018 og kommer, fordi TDC gennem navnlig det seneste år er blevet hårdt presset på pengepungen i den langvarige mobilkrig, som nu gør rigtigt ondt på Danmarks største telekoncern.

YouSee og TDC slåes sammen

YouSee og TDC slåes sammen for danske privatkunder. Kunderne har længe været forvirret over, at man kunne få mange af de samme ting fra to forskellige dele af TDC, men uden at tingene nødvendigvis fungerede på tværs. Nu samles »familievaremærkerne«, hvilket også vil gøre det lettere for TDC at købe stort ind af underholdning. Alle netværk, IT, salgskanaler og markedsføring slåes sammen under YouSee, så TDC også på den måde sparer penge.

I TDC Erhverv skal der ryddes op på hylderne og fremover sælges mindre komplicerede produkter. Erhvervsmarkedet i Danmark er under voldsomt pres, fordi erhvervskunderne også har fundet ud af at presse leverandørerne til at levere mere til mindre priser.

For at stoppe kundeflugten indfører TDC nu også døgnbetjent kundeservice for sine premiumkunder, altså de bedst betalende. Telenor lagde for med døgnservice for snart to år siden, og det har efter eget udsagn haft en god effekt på at beholde kunderne og få tilfredsheden op, hvilket også er TDCs mål.

»Med udgangspunkt i bedre forbindelser vil vi levere bedre løsninger understøttet af bedre kundeoplevelser,« siger Pernille Erenbjerg i en kommentar til udmeldingerne.

Analytiker: Dårlige nyheder

Den dækker dog over en presset økonomi, hvor TDC nu forventer et driftsoverskud (EBITDA) på 8,8 milliarder kroner i 2016 mod 9,8 milliarder i 2015. TDC lovede i 2015, at aktionærerne ville få udbetalt 2,50 kroner pr. aktie over et år. Den første krone blev udbetalt i august 2015, men TDC annullerer nu resten af det lovede udbytte »på grund af den fortsatte forværring af de finansielle resultater for 2016«.

Investeringsøkonom Per Hansen fra Nordnet kalder da også udmeldingerne fra TDC for »mindre positive nyheder, som investorerne næppe vil tage positivt imod«.

»Aktien er faldet meget de seneste kvartaler, og selv om de dårlige nyheder i en vis udstrækning er indregnet, er det svært at se, hvad der skal få nye investorer på banen. Fortsat faldende indtjening og et reduceret udbytte, som ikke i sig selv er nogen større overraskelse, men hvor størrelsen af reduktionen overrasker negativt, fjerner alibiet for at investere i aktien,« siger han.

Størst på alle områder

TDC ejer i Danmark mobilselskaberne Fullrate, Telmore og YouSee Mobil (tidl. Onfone) samt Dansk Kabel-TV og landets største kabel-TV-selskab, YouSee. Desuden ejer TDC i Norge det næststørste kabel-TV-selskab Get og driver desuden erhvervsforretning dér, ligesom man gør i Sverige.

TDC-koncernen er - unikt i Europa - størst på alle fire områder: fastnettelefoni, mobiltelefoni, internetforbindelser og TV.

TDC omsatte i juli-september 2015, som er de seneste tal, for 5.898 millioner kroner, heraf de 4.658 millioner i Danmark, og præsterede et driftsresultat på 2.537 millioner kroner og et samlet resultat på 517 millioner kroner.

TDC-koncernen havde 2,57 millioner mobilabonnenter, 863.000 fastnetkunder, 1,38 millioner TV-kunder (heraf de 1,1 i YouSee), 1,26 millioner kunder med internetabonnement og i Norge, gennem kabel-TV-selskabet Get, 428.000 TV-kunder og 337.000 bredbåndskunder.

TDC fremlægger sit årsregnskab for 2015 5. februar.