Presset projektmager udskyder center og sælger fra

Holberg Fenger Gruppen vil sælge de fleste udviklingsprojekter fra for at fokusere på udlejning. Flere store investorer har takket nej til milliardflagskibet Galleria, som er blevet udskudt igen.

Indkøbscentret til måske op imod en milliard kroner er formentlig den største, men ikke den eneste alvorlige hovedpine for ledelsen i Holberg Fenger Gruppen, der i mere end 30 år har udviklet, bygget og siden ejet ejendomme, både med butikker, kontorer og boliger.
Læs mere
Fold sammen

Først skulle Galleria-butikscentret i Vanløse have åbnet i 2013, så blev det 2014, og nu hedder åbningsdagen 5. marts 2015 – og for andet år i træk bliver byggeriet vinterinddækket for et ukendt beløb.

Indkøbscentret til måske op imod en milliard kroner er formentlig den største, men ikke den eneste alvorlige hovedpine for ledelsen i Holberg Fenger Gruppen, der i mere end 30 år har udviklet, bygget og siden ejet ejendomme, både med butikker, kontorer og boliger.

Selv om virksomheden havde givet overskud hvert år, siden Flemming Holberg Fenger etablerede den i 1981, så blev grundlæggeren presset ud sidste efterår af bankforbindelsen, fordi flere projekter viste sig vanskelige og kapitalkrævende. Nu skulle udviklingsprojekter drosles ned og gerne sælges fra, så virksomheden kunne koncentrere sig om at eje og drive ejendomme – et strategiskifte, som også er vedtaget hos blandt andre Nordicom og senest Asgaard.

Problemerne viste sig især i Vanløse, hvor Holberg Fenger Gruppen har stået for flere byggerier og selv har kontorer – og efterhånden længe har været i gang med yderligere tre store projekter.

Størst og dyrest er Galleria med 55.000 kvm fordelt på butikker samt blandt andet parkeringsarealer og kontorer. Centret, som delvis er opført, ligger klos op ad Vanløse Station med metro, S-tog og busser, og det er planen at etablere en stiforbindelse fra nabostationen Flintholm, som med tiden skal være et af de største tog- og busknudepunkter i hovedstadsområdet.

Tæt på Galleria vil Holberg Fenger også bygge et kontorhus, Hjørnestenen. Og et stenkast i den anden retning, på hovedgaden Jernbane Allé, har firmaet planer om det store V360-byggeri med butikker, kontorer og to tårne, blandt andet med en restaurant, som skal dreje 360 grader rundt med udsigt over Vanløse – deraf navnet.

Holberg Fenger Gruppen ønsker ikke at sige noget konkret om udlejningen i Galleria, men ifølge Mikael Hee, midlertidig administrerende direktør frem til 30. november, udvikler tingene sig positivt trods de to udskydelser.

»Vi får hele tiden nye lejere ind og har en anseelig del nu, men detailhandlen er meget forsigtig og mindre beslutningsparat end tidligere.«

Ud over de gode trafikforbindelser er tanken, at Galleria vil nyde godt af et købedygtigt publikum i Vanløse og det vestlige af Frederiksberg, begge bydele uden de helt store indkøbsmuligheder.

Investorer takker nej

Generelt vil Holberg Fenger trække sig ud af udviklingsprojekter, men fastholder de tre store byggeplaner i Vanløse – indtil videre i hvert fald.

Om Galleria siger Mikael Hee, at der »afsøges konstellationer projektmæssigt og finansieringsmæssigt«.

Over for Berlingske Business Ejendomme bekræfter tre store ejendomsinvestorer, at de er blevet spurgt, om de ville investere i centret. Alle tre har dog svaret nej tak.

»Vi har fået det præsenteret af forskellige mæglere, men indtil videre finder vi det ikke interessant. Måske er forarbejdet ikke godt nok, for centerdrift er en utrolig svær gangart, og der er lidt for mange men’er. For eksempel var det ikke på plads, hvem der skulle stå for management af centret, når det er bygget færdigt, og det er en meget vigtig funktion,« siger en direktør hos en pengestærk investor med mange ejendomme.

Butikscentereksperten Per Nyborg fra Institut for Center-Planlægning har udarbejdet en analyse for Holberg Fenger og fremhæver over for Berlingske Business Ejendomme blandt andet det trafikale og en ventet stigning i folketallet i nærområdet som positivt. Til gengæld er der kun tre kilometer til både det store Rødovre Centrum og til Frederiksberg Centret, der er i gang med at udvide.

»Der er ingen tvivl om, at det er et konkurrenceudsat marked, og i øjeblikket ligger forbruget fladt. Og så har Holberg Fenger gjort det usædvanlige at gå i gang, før en udlejningsprocent på 65-70 var sikret,« siger Per Nyborg.

Frasalg i fuld gang

Ud over Galleria er også et andet Holberg Fenger-byggeri lagt i dvale, et butiksprojekt til cirka 40 millioner kroner i centrum af Nykøbing Falster. Her er fundamentet blevet støbt – og netop blevet pakket ind for at blive skærmet mod vintervejrliget. Tanken er, at minicentret skal sælges.

»Vi er i gang med at afsøge mulighederne, men har ikke noget konkret endnu. Det tager tid, når noget er i projektstadiet,« siger Mikael Hee.

Der er allerede sket stribevis af frasalg, og flere er på vej.

Frem til offentliggørelsen af 2012/13-regnskabet 30. september var der »indgået aftaler om salg af et antal ejendomme med et bruttoprovenu på i alt cirka 150 millioner kroner«.

Nogle handler var dog ikke afsluttet, da regnskabet blev godkendt med investeringsejendomme for godt 1,4 milliarder kroner og projektejendomme for lige knap 400 millioner kroner.

To af handlerne faldt på plads i oktober og blev omtalt i branchemedier: Dels salget for 20 millioner kroner af en Nettobutik i Hvidovre, dels frasalget af en kontorejendom i Taastrup for ti millioner til det franske Le Creuset-firma, kendt for sine røde skåle og serveringsfade.

»Vi har en selektiv tilgang til balancereduktion. Det her var gode handler, men peanuts i forhold til den samlede balance. Vi er ikke i en situation, hvor vi skal sælge for salgets skyld, vi indgår kun fornuftige handler,« siger Mikael Hee.

Han har således sagt nej til boligselskabet KAB, som ville bygge boliger på den Vanløse-grund, hvor Holberg Fenger vil opføre Hjørnestenen-kontorerne.

På salgslisten er derimod sat to udviklingsprojekter, begge i posthusbygninger, i Vanløse og i Nærum.