Presset på Nokia tager af

Den finske mobilgigant tjener lidt flere penge, men salget går tilbage. (Opdateret)

Den finske mobilgigant Nokias hovedkvarter i Helsinki. Foto: Olivier Morin, AFP/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Et hårdt år ser ud til at vender for den finske mobilgigant, Nokia, som nu tjener lidt flere penge, selv om salget er gået tilbage.

Nokia solgte i det vigtige julekvartal midre end for et år siden. Salget faldt fra 12.665 til 11.988 millioner euro - især tabte Nokia penge på mobilnet, mens salget af telefoner og navigationsudstyr gik frem.

Driftsresultatet for fjerde kvartal endte på 1.473 millioner euro mod 1.239 millioner i fjerde kvartal 2008.

Nokia-chef: Vi står velpositioneret

De positive tendenser efter et meget hårdt 2009 med finanskrise kunne straks aflæses i aktiekursen, der steg med 9,9 procent på børsen i Stockholm.

»Det kan lyde som store ord, men jeg mener hvert eneste af dem. Nokia er velpositioneret over for at skabe værdi fremover,« sagde Nokias topchef, Olli-Pekka Kallasvuo, da han ved middagstid fremlagde årsregnskabet.

Han forventer, at mobilmarkedet vil vokse med 10 procent i 2010.

Nokia solgte 126,9 millioner telefoner i fjerde kvartal, en fremgang med 12 procent. Dermed er Nokias andel af verdensmarkedet vokset fra 37 til 38 procent.

Avancerede mobiltelefoner er slagmarken

Nokia står næsten bag to ud af hver fem solgte mobiltelefoner på verdensplan men er blevet presset af især asiatiske konkurrenter. Samtidig har Nokia kæmpet med ikke at være godt nok inde på markedet for avancerede mobiltelefoner, som er den eneste del af mobilmarkedet, der i øjeblikket tjenes penge på.

Navnlig Apples iPhone har gjort ondt i den finske koncern. Nokias andel af markedet for avancerede mobiltelefoneer faldt i tredje kvartal 2009 til 39,3 procent fra 42,3 procent et år tidligere.

I november fyrede Nokia 330 ansatte, heriblandt 100 højt kvalificerede medarbejdere i forskningscenteret i København. Disse har udviklet mange af Nokias bedst sælgende telefoner.

Sorte regnskaber fra konkurrenterne

Nokia, der oprindelig begyndte som en gummistøvlefabrik, har i årevis været en ubestridt nummer 1 på top 5-listen over verdens mobilproducenter. Kampen om de næste pladser har været hård. Sydkoreanske Samsung indtager 2.-pladsen, og ligeledes sydkoreanske LG Electronics overhalede japansk-svenske Sony Ericsson, der nu er nummer fire. Amerikanske Motorola, der i mange år var verdens næststørste, er i dag nummer fem.

To af Nokias konkurrrenter har fremlagt sorte regnskaber, om end optimismen for 2010 spirer.

Sony Ericssons regnskab kom i mandags. Omsætningen i oktober-december faldt til 58,3 milliarder svenske kroner, og nettooverskuddet blev blot på 314 millioner kroner mod forventet 2,5 milliarder. Sony Ericsson meldte samtidig, at yderligere 1.500 skal fyres, så i alt 6.500 skal ud.

LG Electronics solgte rekordmange mobiltelefoner i julekvartalet. Til gengæld fulgte indtjeningen slet ikke med, og LG er end ikke på top 5-listen over avancerede mobiltelefonproducenter.