Presset Nokia kæmper efter Microsoft-aftale

Nokias ledelse presses for svar, som den ikke kan give, efter aftalen med Microsoft. Samtidig begynder Nokias programmører at søge jobs andre steder, fordi de ikke tror på den nye strategi. Og kunderne truer med at sende deres telefoner tilbage.

For præcis et år siden stod Kai Öistämo fra Nokia på scenen for at annoncere samarbejdet med Intel om et fælles Linux-baseret mobilstyresystem, MeeGo. Nu søger Nokias programmører nye jobs efter aftalen med Microsoft. Arkivfoto: Josep Lago, AFP/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

BARCELONA: Ledelsen i Nokia er hårdt presset, og det kniber med at give klare svar på de rigtigt mange spørgsmål, som den finske mobilgigant bombarderes med på verdens største mobilmesse oven på beslutningen om at gifte sig med IT-giganten Microsoft.

»Du må undskylde, men vi annoncerede først planen i fredags, så der er en masse detailplanlægning, som skal falde på plads,« siger Kai Öistämö, Nokias øverste strategidirektør og ansvarlig for udviklerne, til Berlingske Business på Mobile World Congress.

Se web-tv: Nokias topchef er optimistisk

Nokia valgte i fredags at satse på Microsofts Windows Phone i alle dyrere mobiltelefoner og skrotte sit eget Symbian-system. Ingen kan fortælle, hvornår den første telefon er klar, og først om et halvt år kommer Windows Phone på dansk med danske funktioner.

Stadig 150 mio. Symbian-telefoner

Hvem vil købe Symbian-telefoner fra nu, hvor man ved, at de fases ud? Tikker uret ikke for Nokia?

»Der er masser at gøre endnu på Symbian. Og sandhedens øjeblik er i butikkerne, hvor folk vil stemme med deres penge. Vi vil selvfølgelig fortsætte med Symbian. Der er en stor brugerskare, og vi venter at producere 150 millioner telefoner med Symbian, så længe der er efterspørgsel, og det giver mening for forretningen,« siger Kai Öistämö.

Nokias egne brugere var ikke særligt glade for aftalen, fremgik det af deres kommentarer på Nokias egen blog.

»Nuvel, sandhedens øjeblik er ude i butikkerne.«

Så du frygter ikke, at køberne flygter?

»Jeg tror, at vi har en stor mulighed, som også er en udfordring, som vi skal løse rigtigt godt. Nokia er 150 år gammel og har været gennem mange ændringer. Hver gang kommer firmaet stærkere ud. Vi har en spændende mulighed for at skabe noget virkeligt fantastisk for forbrugerne. Det er et Nokia-produkt, og vi giver en Nokia-oplevelse med det,« siger Nokia-direktøren, der refererer direkte til den nye topchef, Stephen Elop, om udfordringen med Windows Phone.

Han understreger, at Nokia fortsat vil udvikle Symbian-softwaren og komme med nye produkter og ny software, ligesom Nokias mål er at få endnu en milliard brugere på nettet fra den mobiltelefon, som 80 procent af verdens befolkning ejer.

Ansatte søger nye jobs

Efter at aftalen med Microsoft blev præsenteret fredag, styrtdykkede Nokias aktiekurs, og mange Nokia-ansatte brugte af deres flekstid, så de kunne gå tidligt hjem. Straks efter væltede kritikken ind på Nokias officielle netsted fra brugere, hvoraf flere truede med at levere deres nye telefon tilbage, mens andre skrev, at »hvis vi havde ønsket en Windows Phone-telefon, ville vi have købt en«.

For præcis et år siden stod Kai Öistämö på scenen i Barcelona for at præsentere et banebrydende samarbejde med chipgiganten Intel om et nyt Linux-baseret styresystem, MeeGo, til telefoner og mini-PCer. Nu søger masser af Nokias MeeGo-udviklere helt åbent nye jobs, hvor de kan bruge deres kompetence, fordi de ikke tror på ledelsens løfter om at holde liv i et Linux-projekt, når man har forlovet sig med Microsoft.

Udviklerne synes at søge jobs andre steder?

»Vi vil lancere første MeeGo-produkt i år. Derudover vil vi absolut bruge holdet og kompetencen til at gå efter den næste teknologi og innovation,« siger Kai Öistämo.

Men formår I at holde på programmørerne, når I ikke længere har fokus på det?

»Naturligvis. Nu skal vi først lave detailplanen for, hvordan vi overgår til den nye retning. Vi har først offentliggjort aftalen i fredags,« gentager Nokia-direktøren.

De finske fagforeninger advarer om, at Nokia-Microsoft-alliancen kan koste op mod 6.000 jobs i Nokia.