Presset KMD går efter erhvervsmarkedet

Nye ordrer skal komme fra virksomhederne, fordi det kommunale område ikke vokser, og så skal det tidligere Kommunedata med på digitaliseringsbølgen inden for uddannelse og sundhed.

De lige lidt under 3.000 ansatte i KMD har fået en topchef med en ny stil. Eva Berneke har slået sit kontor ned lige midt i et åbent kontorlandskab, så hun kan komme helt tæt på »den kommercielle hjerterytme«. Hendes forgænger, Lars Monrad-Gyllings forladte kontor omtales nu internt som »Lars’ gamle kontor«. Foto: Thomas Lekfeldt Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Storleverandør af IT til de danske kommuner, KMD (det tidligere Kommunedata), satser nu benhårdt på at hente nye ordrer på erhvervsmarkedet og på nye områder som uddannelse og omsorg i erkendelse af, at det klassiske kommunale område ikke vil vokse i den kommende tid. Omstillingen vil betyde, at der bliver færre medarbejdere i Danmark, og at mange skal indstille sig på nye opgaver.

»Vi skal bygge nyt op i stedet for den forretning, der falder væk. Vi ser ikke en eksplosiv vækst fremover,« siger administrerende direktør Eva Berneke, som for fire måneder siden afløste KMDs mangeårige direktør Lars Monrad-Gylling.

Eva Berneke har gennem flere år siddet i koncerndirektionen i Danmarks største teleselskab, TDC.

»Jeg ser tre vækstmotorer for KMD. Vi skal bruge den kompetence vi har på det kommunale område til at få flere kunder i staten og centraladministrationen. Vi har allerede meget forretning med Skat og har lige vundet ordren på den datafordeler, som skal gøre statslige grunddata bredt tilgængelige. Dertil kommer borgernære opgaver – inden for uddannelse og omsorg, hvor digitaliseringen kommer og giver nye muligheder. Tredje vækstmotor er det private erhvervsliv, som skal kompensere for, at der ikke er vækst på det lovbaserede område eller på det kommunale område. Altså fem hjul på bilen – og så kører man nok lidt hurtigere,« siger Eva Berneke.

KMD har lige vundet en stor dansk-svensk ordre på IT-drift og -vedligehold for benzinselskaberne OK-Q8. Aftalen hører til i den høje ende af skalaen, uden at KMD vil sætte konkrete tal på størrelsen. Før jul overtog KMD al Telenors IT og samtidig 100 ansatte i Aalborg til at stå for driften, indtil Telenor snart skifter hele sit IT-system ud.

KMDs 2013-resultat dykkede til et overskud på 64,4 millioner kroner mod 448,3 millioner i 2012. En stor fyringsrunde af 275 medarbejdere kostede dyrt – små 210 millioner kroner.

»Toplinjen var fuldstændigt fladet ud, og fyringsrunden var dyr – sådan er det, når man har vores medarbejdersammensætning med stor faglighed. Selv om vi overordnet forventer vækst, skal vi løbe hurtigt for at stå stille,« siger Eva Berneke med henvisning til, at det kommunale område, som udgør 70 procent af KMDs omsætning og de lovpligtige IT-systemer, som KMD gennem årtier har stået for, ikke ser ud til at vokse. »Det er ligesom, når fastnettelefonen fases ud hos TDC, og det tabte skal hentes på mobilområdet.«

Satsningen på nye områder vil uvægerligt betyde færre ansatte i KMD. Allerede nu har KMD 230-240 udviklere i Indien og omkring 50 i Polen.

»Vi vil nok få lidt flere i Polen – det efterspørger kunderne. Men det er lidt op til kunderne, hvor meget prisen på en opgave betyder, altså hvor vigtigt det er med danske udviklere, som har en anden pris end indiske eller polske. Kollegaerne i branchen har udliciteret 80-90 procent af opgaverne. Vi skal følge med en del af vejen. Helt udelukke udlicitering kan jeg ikke – så var vi ude af markedet. Men det betyder, at nogle medarbejdere skal gentænke, hvad de arbejder med. Måske skal hardcore udviklingsopgaver ikke ligge her, hvorimod der i stedet er brug for projektledelse og fejlsøgning med dansk arbejdskraft. Vi skal udvikle noget, som kan kompensere for det, vi mister. Jeg kan også se rigtigt mange muligheder i borgernære opgaver, telemedicin m.m.,« siger KMD-direktøren.

For nogle medarbejdere handler det om at »blive flyttet et halvt skridt«, så f.eks. mangeårig kompetence og dyb indsigt i kommunale systemer kan bruges på statslige og regionale opgaver. Andre vil foretrække »at finde en anden vej – måske hos nogle af vores kunder«.

»Du får heller ikke mig til at sige, at der ikke kommer fyringsrunder fremover. Men det er snarere en løbende tilpasning frem for en fyringsrunde hvert femte år. Desuden ser de fleste nye medarbejdere heller ikke sig selv som 50-års jubilarer. De satser på at skulle videre om nogle år. På den måde er det et andet og mere fleksibelt arbejdsmarked end for 10-15 år siden,« siger Eva Berneke.

Rigtigt mange af de store, klassiske IT-systemer, som KMD i årtier havde reelt monopol på, er lige nu i udbud. Mange af de store, offentlige IT-systemer ligger fortsat i KMDs hænder, men der kæmpes for at vriste dem ud og skabe mulighed for en større valgfrihed. Kommunernes IT-selskab Kombit har indgået en aftale med KMD, som sikrer, at mange af de gamle lukkede KMD-systemer kan sendes i udbud og nytænkes i opbygningen med brug af open source-software, »cloud computing« m.m. Det er systemer, som KMD hvert år tjener over en milliard kroner på, og som kommunerne regner med at kunne spare et trecifret millionbeløb på gennem større konkurrence.

Og KMD har det seneste halvandet år været ramt af turbulens.

»Vi har haft nogle dårlige implementeringer, hvor vi har lovet mere, end vi har kunnet holde. Når man har så bred en portefølje, vil der altid være et projekt, der har det skidt. Jeg har kastet mig ind i at få løst problemerne. Vi er ikke ufejlbarlige. Ingen undgår at lave fejl. Forskellen er, om man tager tyren ved hornene. Derfor sammensætter jeg min tætteste ledelsesgruppe, så en i koncernledelsen altid har kundeansvaret. På min dagsorden lige nu er et ubønhørligt kundefokus. Det skal vi værne om, leve af, bygge på og servicere,« siger Eva Berneke.

Hun ændrer derfor hen over sommeren på topledelsen og henter to nye chefer ind udefra, 48-årige Jesper Kryhlmand som direktør for erhvervs- og infrastrukturafdelingen og 49-årige Michael Holmberg Andersen som leder af KMDs Softwarecenter.