Presset iPhone-salg bekymrer investorer

Apples iPhone-telefon er begyndt at miste sin glans, og det kan betyde nye tider for giganten, vurderer analytikere inden aftenens regnskab, som kan blive det sidste, der skinner stort.

Foto: MATTEO BAZZI. Glansen er ved at gå af iPhone-telefonerne, mener investorer og analytikere, der for første gang forudser tilbagegang i den vigtige julehandel. Arkivfoto: Matteo Bazzi, EPA/Scanpix
Læs mere
Fold sammen

I årevis er trillebør efter trillebør med millioner og milliarder af dollars rullet ind i den amerikanske IT-gigant Apples pengetank, hvor først Steve Jobs og siden Tim Cook har kunnet bade i penge som Joakim von And. Men nu frygter Apples investorer, at tidsintervallerne mellem trillebørene bliver mindre, fordi iPhone-telefonen er begyndt at miste sin glans.

Apple, som er verdens mest værdifulde selskab og ved en opgørelse for tre måneder siden lå inde med en kontant pengebeholdning på over 200 milliarder dollars, vil tirsdag aften fremlægge sit nye regnskab, og der er voksende bekymring for, at Apple ikke længere kan holde tempoet oppe.

To tredjedele af Apples omsætning kommer fra iPhone-telefonerne, og det er derfor altafgørende for Apple, at de stadig tiltrækker nye kunder, og at nuværende iPhone-brugere ser meningen med at lægge endnu 6.000-7.000 kroner for den nyeste model.

Encifret vækst i vente

Men de fleste analytikere forudser ifølge den britiske finansavis Financial Times, at iPhone-væksten vil falde fra omkring 35 procent det seneste år til lave, encifrede vækstrater i de næste kvartaler - hvis det da overhovedet er muligt.

Det vil være første gang, siden den første iPhone blev lanceret i 2007, at det vil gå tilbage.

Apple revolutionerede mobilverdenen med den første iPhone, som blev den første smartphonetelefon med videre udbredelse, og som tog mange af de gamle mobilgiganter på sengen. Det ændrede mobilmarkedet totalt og kostede som bekendt Nokia nærmest alt. I dag er sydkoreanske Samsung verdens største mobil- og smartphoneproducent med Apple som en distanceret nummer to på smartphonemarkedet.

Apple lancerede i efteråret 2014 sine to iPhone 6-telefoner, som var de første med helt store skærme på linie med, hvad Samsung, LG, HTC og Sony har haft stor succes med. De store telefoner var da også populære og blev Apples bedst sælgende i den første weekend efter en lancering. For nogle måneder siden kom så iPhone 6S-telefonerne, som er opdaterede udgaver af sidste års telefoner men med samme ydre og udseende, hvorfor de mere appellerer til ejere af ældre iPhone-modeller.

Kina sikrede rekorden, men julehandelen venter

Ved for første gang at lade iPhone 6S få premiere også i Kina, som er Apples næststørste marked efter USA, kunne Apple præsterere tal fra den første weekend, som slog sidste års rekord, men fraregnet Kina var der ingen fremgang at spore, vurderede analytikerne.

Derfor er der ekstra opmærksomme øjne på Apples regnskab, når det tirsdag aften efter den amerikanske børs' lukketid lægges frem. Og frem for alt vil øjnene være på udsigterne for salget fremover, for ingen regner med andet end endnu en fremgang for juli-september, som lukker Apples forskudte regnskabsår. I april-juni havde Apple et rent overskud på 794 millioner kroner hver eneste af de 91 dage i kvartalet.

Det er derimod indeværende kvartal, med julehandelen, som tiltrækker sig den største opmærksomhed. Her har Apple sit største salg af iPhone-telefoner, og for et år siden blev der solgt 74,5 millioner af dem - nye som gamle.

Fra halvfuldt til halvtomt

»Følelsen er, at Apple er gået fra et halvfuldt glas til et halvtomt glas i de seneste tre måneder. På gaden ønsker man at se et godt kvartal, men det store fokus ligger på december-salget,« siger senioranalytiker Daniel Ives fra FBR Capital Markets til International Business Times.

Investeringsbanken Morgan Stanley forventer »en let« vækst i iPhone-salget i det kommende kvartal, om end det vil stamme fra øget salg af ældre iPhone-telefoner, som altid falder i pris, når en ny model kommer på markedet.

Det vil også blive bemærket, hvad udsigterne er for, at den nye og meget større iPad-tavle-PC, som snart kommer i handelen, vil få af betydning for at vende iPad-salget, som i to år blot er gået nedad og nedad kvartal for kvartal. Endelig vil der blive skævet til Apples Watch-ure, som Apple ikke hidtil har offentliggjort salgstal for.