Presset ejendomsmatador: Jeg lukker øjnene

Efter 22 år i ejendomsbranchen troede jeg aldrig, at jeg skulle komme til at mangle likvider. Mit motto har altid været »Cash is King« eller endda »Cash is God«,« siger Michael Kaa Andersen eftertænksomt om troen på sig selv og sin iboende uvilje mod at kaste sig ud i hård finansiel gearing.

Michael Kaa Andersen Fold sammen
Læs mere
Foto: CLAUS BJØRN LARSEN
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Fra han var ganske ung drømte Michael Kaa Andersen om at blive velhavende. Inden han var 40, ville han være økonomisk uafhængig. Han så for sig Strandvejsvillaen, huset i Provence, sommerresidensen i første klitrække og ferier i troperne om vinteren. Og drømmen blev til virkelighed. Omkring midten af 00erne dukkede Michael Kaa Andersen pludselig op som en styrtende rig og succesrig ejendomsmatador med en egenkapital i sin Proark-koncern, der rundede milliarden.

Men ligesom de fleste andre aktører i ejendomsbranchen blev Michael Kaa Andersen ubønhørligt ramt af finanskrisen i 2008, hvor de sædvanlige muligheder for at finansiere ejendomme i ind- og udland næsten forsvandt overnight, og hvor især de udenlandske bankers loan-to-value politik, det gælder især en af hovedbankforbindelserne, Bank of Scotland, skabte store problemer i ejendomsporteføljen. Samtidig bukkede danske bankforbindelser som Fionia Bank under og endte i Finansiel Stabilitet, hvilket betød højere rentemarginaler for Proark. Michael Kaa Andersen har dog aldrig været kunde i hverken Roskilde Bank, EIK Bank, Forstæderne eller Amagerbanken, understreger han.

Tre års samlet overskud på bundlinjen i Michael Kaa Andersens to søster-koncerner, Proark og Proark Properties, på næsten 1,3 milliarder kr. blev afløst af en voldsom nedtur. I 2008 og 2009 løb det samlede minus i de to koncerner op i nærheden af en milliard før skat. Heraf udgjorde nedskrivninger på ejendomme, kautioner og kapitalandele 500 mio. kr.

En ny aftale med de tre pengeinstitutter, som har finansieret hovedparten af hans danske ejendomsinvesteringer, er på plads, og en samlet aftale med Proarks mere end 20 bankforbindelser er under forhandling, og Michael Kaa Andersen venter, at den er på plads i løbet af første kvartal i år. Derudover er løsøre som forlagsaktiviteter og Galleri Veggerby solgt fra.

På indtægtssiden tæller, at Michael Kaa Andersen forventer at hæve huslejerne i den danske ejendomsportefølje med tre procent årligt, og det betyder opskrivninger af ejendomsværdierne.

»Regnskabet for 2010 vil vise klar fremgang i driften af Proarks danske ejendomme. Huslejeindtægter fra velbeliggende ejendomme i det centrale København vil altid overstige inflationen. Det viser historien,« siger Michael Kaa Andersen, som forventer overskud på driften i Proark Ejendomme i 2011. Og om få år er hele forretningen vendt:

»Om et år eller to er Proark igen en profitabel koncern,« lover han.

LÆS HELE ARTIKLEN I BUSINESS SØNDAG


LÆS HELE ARTIKLEN I BUSIN


LÆS HELE ARTIKLEN I BUSINESS SØNDAG