Presset boligmarked giver liv til yderkvarterer

Boligpriserne i de mest attraktive boliger i city er kommet så højt op, at selv ombygningen af kontorer ikke rigtigt batter. Derfor er mange nødt til at søge ud til f.eks. brokvartererne, Vanløse eller de nye byområder.

Foto: Keld Navntoft
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Er 47.000 kr. pr. kvm i en treværelses lejlighed i kvarteret omkring St. Kongensgade og Bredgade holdbart?

Det er i hvert fald de priser, der handles til for øjeblikket, og det kan meget hurtigt få afledte, positive konsekvenser for hovedstadskommunens yderdistrikter, hvor ikke bare boligmarkedet, men også erhvervsejendomsmarkedet i form af butikker og kontorarbejdspladser kan få glæde af økonomisk stærke tilflyttere.

»Ikke ret mange kan betale de priser. Så de fleste af dem, der de senere år er søgt ind mod city, er nødt til at kigge andre steder. Så kommer fokus på bl.a. Amager, Nørrebro, Ørestad, Valby og Vanløse,« siger Stig Plon Kjeldsen, analysechef i Nybolig Erhverv

Han mener, at specielt Amager og Nørrebro trænger til en gamechanger. Begge steder er butikslivet inde i, hvad han ser som en negativ spiral. Områderne er oppe imod, at butikssammensætningen lider under, at der løbende tyndes ud blandt de attraktive butikker, som andre detailhandlende gerne vil være naboer til.

Markedet for små boliger under pres

Motoren i den udvikling, der sender folk ud kommunens randområder, ser ikke ud til at blive stoppet lige med det første. Kommunen vokser stadig med ca. 1.000 borgere om måneden, men i meget runde tal bliver der netto kun opført 1.000 almindelige etageboliger om året, hvortil dog kommer institutioner, ældreboliger, ungdomsboliger og lignende.

Stig Plon Kjeldsen har med beregninger over tal fra Danmarks Statistik dokumenteret, hvordan især markedet for små boliger i Københavns Kommune er under pres. Det er således slående, at hele 8.000 færre personer bor alene i lejligheder i dag end for fire år siden – svarende til et fald på over seks procent. Det tyder altså på, at mange flere singler i dag finder ud af at dele en lejlighed, eller at singler i store lejligheder lejer værelser ud.

En anden måde at illustrere det på er at se på, hvem der bor i de små lejligheder. Almindeligvis vil man i dag antage, at en toværelses lejlighed er minimumsstørrelse på boligen for en single; i hvert fald efter endt uddannelse. Men andelen af kommunens godt 100.000 toværelseslejligheder, der er beboet af to eller flere personer, er på de fire år fra 2010 til 2014 vokset fra 30,5 til 35,8 procent.