Presset banksektor vil være hæmsko for Italiens økonomi

Selv om flere italienske banker fortsat er i problemer med mange dårlige udlån, skal man ikke forvente en stribe krak i de kommende år. Landets banksektor vil dog være en klods om benet for økonomien.

Dårlige lån udgør 18 pct. af den samlede lånemasse i Italien, og det er markant mere end den generelle sektor i Europa, hvor andelen kun lyder på 5 pct. Arkivfoto. Fold sammen
Læs mere
Foto: Alessandro Bianchi

Det vurderer Jyske Bank, efter at de to kriseramte banker Banca Popolare di Vicenza og Veneto Banca i weekenden blev reddet på målstregen.

Det skete gennem en statslig redningspakke på 16,8 mia. euro og gav stor lettelse på aktiemarkedet.

»De italienske banker lider under tidligere tiders dårlige lånepraksis og kæmper med store porteføljer af dårlige lån, som truer sektoren og den italienske økonomi generelt.«

»Samlet set er den største risiko lige nu ikke et stort kollaps i banksektoren men snarere, at den bliver ved med at være en hæmsko for økonomien via et svagt udlånsomfang,« skriver Jyske Bank i en analyse.

De dårlige lån udgør 18 pct. af den samlede lånemasse i Italien, og det er markant mere end den generelle sektor i Europa, hvor andelen kun lyder på 5 pct.

»Disse lån er en stor klods om benet for bankerne i Italien, og bankudlånet halter da også stadig gevaldigt,« skriver Jyske Bank.

Når det så alligevel ikke kommer til at blive problematisk, så skyldes det ifølge Jyske Bank, at to af de mest pressede banker - Italiens tredjestørste bank, Monte dei Paschi, og den mindre Banca Carige - er på vej mod at finde løsninger på kapitalproblemer.

Samtidig er landets to største banker, Unicredit og Intesa, ifølge Jyske Bank solide og har gennemført tiltag, der skal sikre bedre kapitalgrundlag.

Blandt andet har Unicredit gennemført en kapitalforhøjelse på 13 mia. euro, mens Intesa har styret stabilt gennem krisen og med 8 pct. har den laveste andel af dårlige udlån i Italiens banksektor.