Presset bankchef dropper bonus

Topchefen for Royal Bank of Scotland, der hænger I tovene, opgiver at få en bonus. Han håber at signalet kan give banken mulighed for at virksomhedens børsmæglere kan få en ordentlig bonus.

Foto: BEN STANSALL
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En nervekrig udspiller sig i disse dage i London.

Flere banker har fået den engelske stat som hovedaktionær og mens revisorerne er ved at lægge sidste hånd på disse bankers regnskaber, sidder direktørerne og får grå hår i hovedet fordi de ikke ved, om de skal træffe den kontroversielle beslutning, at de ønsker at modtage en bonus for deres indsats i det forgangne år.

Det prekære er, at bankerne kun er i live takket være statens indgriben – og derfor vil det være benzin på bålet, hvis man som bankdirektør vælger at modtage en bonus i et år, hvor bankens værdier er eroderet voldsomt efter gentagne dumdristige og alt for risikovillige beslutninger. Problemet er, at politikerne står i kø for at regulere bankerne, så bankcheferne ønsker ikke at tirre politikerne, så de får endnu strammere vilkår at drive bank under.

En af dem der så rent faktisk er blevet færdig med at gruble over, om en bonus er på sin plads eller ej, er topchefen fra Royal Bank of Scotland, Stephen Hester. Han har netop meddelt, at han takket nej til muligheden for at få en knap 20 mio. kr. stor bonus. Dermed følger han i kølvandet på bankdirektørerne fra Barclays, der i sidste uge også takkede nej til en bonus for deres indsats.

P.t. er det helt store diskussions-emne i verdens finanscentrum om disse kriseramte banker kan betale deres børsmæglere en bonus, når nu de kun har et job fordi staten har grebet ind. Argumentet fra bankernes side er, at de slet ikke kan fastholde og tiltrække talent, hvis de ikke må udbetale bonusser til deres børsmæglere. Samme debat har kørt i Norden, hvor Nordeas topchef Christian Clausen og bestyrelsesformanden i en stor kronik i Sveriges førende avis argumenterede for, at det var nødvendigt med bonus-betaling til børsmæglerne.

Læs også her Michael Camphausens blog om selvsamme emne.