Presset »3« tilbyder en tredjedel af mobilnettet væk

»3«s britiske søsterselskab kæmper for at få lov til at overtage en konkurrent og skabe Storbritanniens største teleselskab. Men EU strammer kravene, som det også skete i Danmark - med »3«s opbakning.

En fusion i Storbritannien mellem »3« og konkurrenten O2 vil skabe landets største teleselskab, hvor »3« i Danmark er det mindste af de stadig fire. Foto: »3« Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det lykkedes for »3« at medvirke til at forpurre sammenlægningen af Telia og Telenor i Danmark ved blandt andet at kræve at få store indrømmelser. Nu er »3« selv blevet klemt i en fusion i Storbritannien og har tilbudt at afgive en tredjedel af sin netværkskapacitet i mobilnettet for at få lov til at købe konkurrenten O2.

EU-Kommissionens konkurrencekommissær, Margrethe Vestager, stillede så skrappe krav til Telia og Telenor, at de to selskaber, som begge hører til blandt verdens ti største mobilkoncerner, til sidst valgte at kaste fusionen på gulvet, fordi de ikke kunne se, hvordan de ville kunne få en fornuftig forretning ud af den. »3« luftede undervejs sin højlydte frygt for at blive klemt mellem TDC på den ene side og »Telianor« på den anden, som hver ville sidde på over 40 procent af det danske mobilmarked.

EU kræver stadig fire mobilnet

EU stiller også skrappe krav i Storbritannien for at give »3«s moderselskab, hongkongkonglomeratet Hutchison Whampoa, som ejer 60 procent af »3« i Danmark og Sverige, lov til at købe spanske Telefónicas O2 og skabe landets største teleselskab.

Også her vil en fusion nemlig betyde, at antallet af landsdækkende selskaber skrumper fra fire til tre. Derfor ønsker EU-Kommissionen, at der skal være et fjerde netværk for at sikre konkurrencen, men det nægter Hutchison at gå med til, skriver den britiske finansavis Financial Times.

Hutchison har i stedet tilbudt at afgive en tredjedel af al kapacitet, som det samlede »3«-/O2-mobilnet vil rumme.

Margrethe Vestager vil 22. april meddele sin beslutning om fusionen.

Telia og Telenor skulle også sælge ud

Også i den danske sag var der ønske om at fastholde muligheden for, at et fjerde selskab kunne komme ind på det danske mobilmarked, der regnes for et af de hårdeste i verden. Her er der dog allerede nu kun tre landsdækkende mobilnet, fordi Telia og Telenor for flere år siden slog deres mobilnet sammen til ét, længe før der blev talt om en egentlig fusion af de to selskaber. Kritikere har dog påpeget det helt usandsynlige i, at nogen vil finde på at tage konkurrencen op i Danmark, hvor alle selskaberne - også giganten TDC - kæmper for at tjene penge.

Kravet lød dengang, at Telenor skulle sælge sit lavprismobilselskab Bibob, og at Telia og Telenor i fællesskab skulle lukke en partner ind på deres fælles mobilnet.

Hutchison i Storbritannien har allerede en forhåndsaftale på plads med supermarkedskæden Tesco, som gerne vil overtage de resterende 50 procent af lavprisselskabet Tesco Mobile, som O2 og Tesco har drevet i fællesskab.