Pressede banker kan få politisk håndsrækning

Et politisk flertal på Christiansborg er klar til at hjælpe en række økonomisk pressede danske banker, der er kommet i konflikt med Finanstilsynets kapitalkrav som følge af nye EU-regler.

Foto: Mads Nissen

De fem banker, Vestjysk Bank, Østjydsk Bank, DAB, Den Jyske Sparekasse og Basisbank, fik alle statslån under finanskrisen, der ifølge nye EU-regler ikke længere må tælles med i kapitalgrundlaget - dog først fra 2018.

Det skriver Finanswatch.

Men Finanstilsynet har krævet, at lånene allerede fra årsskiftet 2017 ikke må indregnes i bankernes kapitalgrundlag, og derfor skal bankerne finde ekstra kapital for at leve op til kravene.

Det har især skabt udfordringer hos Vestjysk Bank og Østjysk Bank, som af den årsag er kommet i karambolage med tilsynets kapitalkrav og har skullet indsende en plan for, hvordan de igen vil leve op til kravene.

Det politiske flertal består af Venstre, Dansk Folkeparti, Liberal Alliance og Det Radikale Venstre, der alle opfordrer til, at Finanstilsynet dropper sit krav om, at reglerne skal gælde, et år før de træder i kraft.

- Det er et dansk særkrav, som Finanstilsynet har valgt. Det ligger ud over, hvad der gøres i andre europæiske lande, og det er jeg og Venstre som udgangspunkt meget, meget kritiske over for. For vi skal ikke pålægge danske virksomheder og banker unødige byrder, siger Venstres erhvervsordfører, Torsten Schack Pedersen, til Finanswatch.

Finansforbundet, Finansdanmark og regeringens eget implementeringsråd, der skal sikre, at danske virksomheder ikke oplever strammere krav end i andre EU-lande, er tidligere kommet med samme melding.

Bolden ligger nu hos erhvervsminister Brian Mikkelsen (K), der snart regner med at tage en beslutning.