Pres på Legos unge arvtager

Faderen skal udelukkes fra bestyrelsesmøderne, og der skal samtidig hentes frisk blod til Legos bestyrelse. Det bliver de første store opgaver for Lego-arvingen.

Lego-arving Thomas Kirk Kristiansen Fold sammen
Læs mere
Foto: LADEFOGED JOACHIM
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den 36-årige Thomas Kirk Kristiansen får nok at se til, når han får overdraget faderens magtfulde næstformandspost i Lego A/S. Modsat faderen, der i årtier var administrerende direktør i Lego, har Thomas Kirk Kristiansen stort set ingen ledelseserfaring, og han har heller ikke arbejdet i den daglige drift i handels- eller industrivirksomheder. Derfor kommer Thomas Kirk Kristiansen til at bruge kræfter på at definere og skabe sin egen ledelsesstil i virksomhedens bestyrelse.

»Det er meget store fodspor, Thomas Kirk Kristiansen skal fylde ud efter sin far. Erfaringen viser, at det næsten altid er svært at blive ny ejerleder af en virksomhed. I Legos tilfælde er udfordringen ekstra stor, fordi faderen Kjeld Kirk Kristiansen jo har spillet en kæmperolle i virksomheden, hvor han har været direktør for det hele i en årrække. Det vil sige, at faderen har oparbejdet enorm insider-viden fra firmaet og en forståelse for industrien, som giver ham ekstra autoritet. Som søn uden den erfaring er man bagud på point til at begynde med,« siger Flemming Poulfelt, professor i ledelse og strategi ved Copenhagen Business School.

Tæt parløb med bestyrelsesformand

I den kommende rolle som næstformand i Lego-bestyrelsen kommer Thomas Kirk Kristiansen til at køre tæt parløb med Legos bestyrelsesformand, Niels Jacobsen. Han er tidligere blevet kåret som årets bestyrelsesformand i Danmark og beskrives som uhyre begavet. Den anden tætte samarbejdspartner bliver topchef Jørgen Vig Knudstorp, som har høstet international berømmelse for sine bedrifter med Lego. Thomas Kirk Kristiansen kan få en udfordring med at fremstå autoritativ i selskab med de to.

»Magt er ikke noget, man får. Det er noget, man tager. Det samme kan man sige om autoritet. Thomas Kirk Kristiansen må derfor selv sørge for at tage autoritet, og det gør han ved at sætte sig selv i spil hver dag over for sine omgivelser,« siger Flemming Poulfelt og tilføjer:

En individuel identitet

»Men vi vil nok se, at Thomas Kirk Kristiansen vil forsøge at finde sin egen måde at være næstformand på. Han behøver jo ikke at være en tro kopi af sin far, og omverdenen vil formentligt fint kunne acceptere, at han udfylder sin rolle på en anden måde. Men han har formentligt en del overvejelser om lige nu, hvordan han vil skabe sin egen identitet som familiens vigtigste repræsentant i bestyrelsen.«

Hvis Kjeld Kirk Kristiansen ikke bare trækker sig fra næstformandsposten – men hele bestyrelsen, giver han sin søn de bedste muligheder for at træde i karakter.

»Der er altid en risiko ved at have far siddende ovre i hjørnet. Jeg tror derfor, at man hos Lego med fordel kan sige, at faderen selvfølgelig trækker sig og går helt ud af bestyrelsen, når Thomas Kirk Kristiansen bliver næstformand,« siger Flemming Poulfelt.

Faderen skal naturligvis støtte og vejlede arvtageren, særligt i begyndelsen, men »det mest hensigtsmæssige vil nok være at tage de vejledende samtaler uden for bestyrelsen. Ellers kan den risikere, at fars skygge fylder for meget i bestyrelseslokalet,« siger Poulfelt.

»Men det er individuelt. Det kan være, at der er særlige forhold i Lego, som medfører, at de to netop kan styre tingene sammen,« siger Poulfelt.

Lego befinder sig i dag i en global konkurrencesituation, hvor det kan blive nødvendigt at hente internationale kapaciteter til bestyrelsen. I dag består Legos bestyrelse udelukkende af danskere. Dette bør virksomhedens ejere, og dermed Thomas Kirk Kristiansen, snart ændre på, lyder anbefalingen fra en anden ekspert.

»Der bør udskiftes og suppleres med globale profiler. Lego mangler et udefrakommende modspil fra bestyrelsen, der kan give balance til topchefen og den daglige ledelse på et mere internationalt grundlag, end tilfældet er i dag,« siger Martin Roll, international brandrådgiver, der er rådgiver for konsulenthuset McKinsey & Company.

Bestyrelsesarbejdet i Lego foregår på et højt niveau, og det sætter krav til bestyrelsesmedlemmer og i særlig grad formand og næstformand.

»Lego er blevet en meget kompleks virksomhed og vil skulle løse en lang række globale udfordringer over de næste år for at kunne forblive i sin førerposition. Det kræver en bestyrelse på højt internationalt niveau, som kan sikre, at Lego fortsat udvikler sig positivt på trods af en stigende konkurrence,« siger Martin Roll.

Thomas Kirk Kristiansen såvel som Kjeld Kirk Kristiansen er blevet spurgt om et interview i forbindelse med artiklen. Ingen af dem har ønsket at udtale sig. Dog har Legos topchef bekræftet over for Berlingske, at et »glidende generationsskifte« er i gang.

Business TV: Her er den 36-årige Lego-arvings største udfordringer